Hagazussa III

Hagazussa III  je jadrnica Shipman 63. Vanjo sem se zaljubil 5.6.2005, ko me je Japec Jakopin povabil na splavitev prve jadrnice tega tipa.

Z g. Jakopinom veže mojo družino precej dolga zgodovina. Ko je namreč prišel v Elan z idejo o izdelavi jadrnic, je bil moj oče, takrat vodja Elanovega tehničnega biroja poleg tedanjega generalnega direktorja g. Vojska, drugega očeta Elana, en od redkih podpornikov te ideje v podjetju. Z g. Jakopinom sta potem še tesneje sodelovala pri projektu Elan 43, kjer mu je oče pomagal pri tehničnih rešitvah in izdelavi kalupov. Elan 43 je bil višek tedanje jugoslovanske navtične proizvodnje in se skupaj z starejšo a manjšo sestrico Elan 31 (kasneje Elan 33) uspešno kosal z tujimi ponudniki plovil. Elan 43 je bila moja prva jadralska ljubezen, ko sem avgusta 1989 najprej pomagal pri transferju ene od bark v Španijo na sejem na Mallorci ter se za večno zaljubil v odprto morje in jadra nad sabo. Ter še mnogo več…

Pa nazaj k Shipmanu 63. Podobno kot Porsche Speedster je to po mojem mnenju en od svetovnih viškov slovenskega industrijskega oblikovanja in tehnične odličnosti Slovencev. Jadrnica, ki je leta 2005 in 2006 osupnila navtični svet. Prva serijska barka narejena iz karbona, z do tedaj za cruiser/racer nevidenimi jadralnimi sposobnostmi in udobjem, ki še danes presega praktično vse, kar plove pod jadri.

Od junija 2005 sem večkrat na teden zaspal z mislijo nanjo. Na steni v knjižnici imel njene načrte in si zamišljal, kako bi si jo prilagodil in kaj vse bi z njo prejadral. Ko smo z Datalab-om leta 2008 šli na borzo, sem jo imel skoraj na dosegu roke. A mi je borzni zlom septembra 2008 in posledična kriza preprečila uresničitev teh sanj. Prioritete v življenju so bile vedno jasne: najprej potrebuje podjetje, nato jaz osebno. Naslednji dve leti sem reševal podjetje ter za ta dosežek dobil nagrado “Feniks”, ki sta jo podeljujevala GZS in časnik Finance. Podjetje je rastlo, jaz pa varčeval za sanej. In točno 11 let kasneje, junija 2019, 14 let po prvem srečanju z njo, sem se odločil za nakup ter jo konec julija 2019 prevzel.

Od novembra 2019 je Hagazussa III, kot se imenuje moja barčica, v refitu. Modernizirali jo bomo, naredili popolnoma ekološko in bolj primerno za jadranje z otroci. Njeno plovbo in obnovo lahko spremljate na Instagramu.

Še o imenu: Hagazussa III je ime, ki ji ga je dal prejšnji (prvi) lastnik, en najbolj spoštovanih švicarskih industrialcev. Hagazussa je v švicarski mitologijo mlada čarovnica, boginja, ki pomaga ljudem pri prehodu med različnimi svetovi: med realnim/čarobnem/mitološkim/posmrtnem/božanskem/…

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.