Zatiranje očetov in nagajanje s strani “maternic” – Projekt “Društvo očetov”

 

“Ni važno, da si dobra mama, važno da je mama dobro!”
V Sloveniji nas je po nekaterih podatkih 3-5.000 očetov, ki jim matere njihovih otrok onemogočajo stike, jih z njimi izsiljujejo ali vršijo starševsko odtujitev. Samo v slovenskem delu našega podjetja  smo taki najmanj trije od trenutno 35 očetov. Ko nekaj doseže 10% to ni več anomalija ampak vzorec, ki si zasluži resno obravnavo in reakcijo. Preberite si zgodbe, ki so mi jih poslali somišljeniki…

Termin “maternice” uporabljam namenoma, saj menim da si matere ne zaslužijo, da jih tlačimo v isti koš z brezobzirnimi in egoističnimi vršilkami praks, ki jih opisujem. Prav tako menim, da je lik cankarjanske, samozatirane matere slab vzgled za današnje čase, saj imajo (in morajo imeti) sodobne matere čas tudi zase in za svojo kariero.

Mater zame opredeljuje skrbnost do drugih: do otrok, staršev, moža. Matere na sebe pomislijo takrat, ko storijo za druge tisto kar lahko. “Maternice” pogosto na druge sploh ne pomislijo.

 

Nedopustno je, da oče čaka pet let na razsodbo za ugotovitev očetovstva. Situacija v pravnem sistemu pa se zadnja leta spreminja, saj sodišča vedno bolj ugotavljajo, da ni vedno moški tisti, ki vrši nasilje. Družinska sodišča niso neumna in so sodbe vedno bolj uravnotežene in  nepristranske.
Kar nas tepe, so včasih nerazumni zakoni in predpisi, dolgi sodni postopki in preobremenjenost sodišč. Manjko ustreznih izvedencev ter neracionalno dolgi roki izdelave mnenj ovira njihovo delo.

Če si zamislim, kako je iz dneva v dan poslušati najbolj pritlehne zgodbe in obtožbe imam do pravosodnih uslužbencev veliko spoštovanje in občudovanje.  Zaradi vsakodnevnega razkrivanja najslabših plati človeške narave tudi sočutje in usmiljenje, saj verjetno ni lahko ohraniti vero v dobroto in pravičnost, katera verjamem da je bila glavni motiv za izbiro tako težke službe.

Večja težava pa je organ, ki se mu reče CSD (Center za socialno delo). Precej impotenten in birokratski aparat. Katerega mnenja imajo v pravnih postopkih precejšnjo težo in je pogostoma  namenoma netransparenten in zmuzljiv. Ki ga vodijo tudi nepisana pravila in včasih celo osebni razlogi. Ali pa prijateljstva in poznanstva. Katerega odgovornost je medlo definirana in zmuzljiva. Na internetu je zgodb in pričanj žrtev o zanimivem ravnanju CSD-ja precej. Prepričan sem, da ga je potrebno korenito reformirati ter obrniti njegov fokus iz izpolnjevanja obrazcev v delo z ljudmi. Sploh s tistimi najbolj občutljivimi – otroci.

Karin Škufca, moja bivša žena, uporablja najino hčerko za dosego visoke preživnine zanjo (željeno 1.800€ / mesec9 in za hčerko *****K (900€ / mesec), za katero nisem niti prepričan da je moja, niti je od rojstva konec januarja 2020 še nisem videl.
Ko pa je na rojstni dan novembra 2019 moje starejše hčere prepričala še Majo, njeno mater, da sta se v boju proti meni združile, mi želele vzeti stike in polovično skrbništvo starejše hčere ****M, ki je name izredno navezana in srečna, je bilo tolerance konec. Svoja prizadevanja sta skoncentrirali na obdobje pred Božičem’19  in za moj 50 rojstni dan – da bi bil psihološki pritisk name še večji. A sta se zmotili – kot da me ne bi poznali niti dneva :-).

Čeprav je bil pritisk nečloveški sem zdržal, umiril svoje reakcije in nisem odgovoril na nobeno provokacijo. Moja bitka z njima gre dalje, začenja pa se nova…

Moji bližnji me poznajo, da “I’m putting my money where my mouth is”. Naredim kar rečem. Izkoristil bom vse svoje resurse; svojo pamet, denar, poznanstva, … da pomagam zavrženim očetom in njihovim otrokom. Zaslužimo si!  Za nekatere stvari v življenju se je zelo vredno boriti, ne glede na neprijetnosti in trpljenje, ki si ga s tem naložimo.

Zatorej sledeče aktivnosti:

 

Instagram

Zakrivano privatno življenje je plodno polje za laži, pol-resnice, manipulacije in druga podtikanja, s katerimi “maternice” želijo doseči svoje cilje. Bodisi materialne, bodisi maščevalne. Če sem želel biti kredibilen kritik obstoječih praks v okolju, ki avtomatsko favorizira ženske kot žrtve, sem moral predstaviti sebe kot človeka, očeta in privatno osebo z dobrimi in slabimi platmi. Po 30 letih tvornega sodelovanja v družbi iz ozadja, brez izpostavljanja kdo sem in kakšen sem, je bilo mojega medijskega miru konec. Moral sem postati javna osebnost. V ta namen sem odprl moj Instagram profil.

Medijska pozornost

Družbo, kot je ta v kateri živimo zadnjih 150 let, večinoma spreminja javno mnenje. Le-to vpliva na politiko, ki spreminja regulatorno okolje in s tem premika družbo naprej. Če želimo spremeniti obstoječo prakso, potem moramo poskrbeti, da mediji pišejo o tem.
Gradil bom na svoji zgodbi in svojih izkušnjah. Žrtvoval sem zasebnost, saj cilje prodajajo le zgodbe, s katerimi se lahko ljudje poistovetimo. V medijih imam določeno reputacijo. Za nekatere spadam “med 15 uglednih slovenskih intelektualcev”. Drugi me poznajo kot človeka, ki pove kar misli in stoji za svojimi besedami.
Medijski kapital, ki sem ga zgradil v zadnjih 30 letih bom uporabil za promocijo tega, po mojem prepričanju zelo plemenitega cilja.

Lobiranje

Poznam veliko politikov vseh usmeritev. Pri mnogih uživam spoštovanje, moja beseda je običajno poslušana. Izkoristil bom danosti in poizkušal spremeniti regulatorno okolje in prakse inštitucij.

Ustanovitev sklada za pravno pomoč očetom

Branjenje pred napadi “maternice” in obtožbami je zahtevna in draga pravna bitka. Ne-le da sistem avtomatsko preferira pogled “maternice”, pogosto ji omogoči tudi brezplačno pravno pomoč (BPP) tko da lahko napada očeta na račun davkoplačevalcev, brez kakršne koli posledice na njen finančni položaj. Očetovska borba pa stane. Bila so obdobja,  ko sem porabil preko 8.000€ mesečno za odvetnike, svetovalce, izvedence in pridobivanje dokazov. Finančno breme, za katero sem izredno srečen, da sem si ga lahko privoščil ter zaradi tega ostal kljub obtožbam na svobodi in v stiku z otroci. Privilegij, ki ga ima le malokateri oče. Poizkušal bom vzpostaviti sklad za pravno pomoč očetom. Upam, da dobim tudi podporo odvetniških kolegov v obliki prispevanja ur. Ne vem še, kako se bo ta iniciativa odvila a obljubim, da bom poizkušal najboljše.

(neprestano v dopolnjevanju)

Za konec pa še nekaj zanimivih povezav:

Leave a Comment