Komentarji na EU direktivo o nasilju nad ženskami & …

Ministrstvo za pravosodje je vabilo k posredovanju komentarjev in predlogov na direktivo Evropskega parlamenta in Sveta o boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. Zanimiva tema za nas Očete, zato obvestim že kak teden nazaj ostale člane UO in začnemo brati.

Predlog direktive je dostopen tukaj (.doc).

(če ne želite bistveno zmanjšati svojo voljo do življenja priporočam da preskočite do strani 21)

Ufa… Prvo kar opaziš so polna usta enakopravnosti o zakonu, ki uvaja dvomljivo pozitivno diskriminacijo. Diskriminacija = enakopravnost?

Nasilje nad moškimi zaslediš v enem členu:

(5) Ukrepi iz te direktive so bili oblikovani za obravnavo posebnih potreb žensk in deklic, saj jih obliki nasilja, zajeti v tej direktivi, in sicer nasilje nad ženskami in nasilje v družini, nesorazmerno prizadeneta. Vendar ta direktiva priznava, da so lahko žrtve teh oblik nasilja tudi druge osebe, ki bi prav tako morale biti upravičene do ukrepov, določenih v tej direktivi. Zato bi se moral izraz „žrtev“ nanašati na vse osebe, ne glede na njihov biološki ali družbeni spol.

In glej ga zlomka, v tem členu v predlog direktive privlečejo kar naenkrat dva spola – biološki in družbeni. Se meni zdi ali je tole precejšnje pravno skrpucalo? Me prav zanima komentar strokovne javnosti.

Anyhow, na Društvu očetov Slovenije smo pripravili komentarje. Zaenkrat v Društvu še nimamo nosečih moških ampak pri takih direktivah je potrebno misliti naprej 😉

 

Leave a Comment