Februarski trendi

Inet-lajf:

ROX: Računalnik v očesu

http://www.coe.ncsu.edu/news.releases/liu.retina.html

V laboratoriju univerze Johns Hopkins se ekipa znanstvenikov ukvarja z izdelavo očesne proteze, ki bi omogočila vid bolnikom s poškodovanim tkivom retine. Ekipa, ki jo vodita Mark Humayun in Eugene de Juan je izdelala mikročip, ki bi ga vsadili v oko, da bi prestrezal optične signale in jih spreminjal v žične impulze, ki jih možgani prepoznavajo kot sliko.

Veliko slepih ima nepoškodovane optične živce. Oko se nadomesti z mikrokamero, ki sliko pretvarja v digitalno obliko, jo obdela in posreduje mreži elektrod, ki videno prikaže na optičnem živcu. Da bi bila rešitev primerna za zdravljenje, je protezo potrebno vgraditi v oko. Ker je retina po fizikalnih lastnostih precej podobna mokremu papirju, je jasno, da velikih obtežitev ne more prenesti. Poleg samih obremenitev je težava tudi v napajanju računalnika. Odgovor verjetno leži v sami naravi očesa: napajanje s solarnimi celicami, ki jih je potrebno ustrezno zminimizirati.

SUX: Telekomova telefonija

Zgleda da s prihodom zime že tako podkritične prenosne hitrosti preko telefonskih linij še padejo. Ker kable zebe, so po stari yugo-navadi čisto pri miru, kot pa da bi delali (prenašali bite) in se s tem ogreli. Na srečo obstaja interaktivna sprostitev (http://www.kud-fp.si/telehp/), ki pomiri živce po dvajsetih neuspešnih poizkusih priklopa.

 

Soc-Lajf:

ROX: Diskoteka Titanik, Sežana

Ostra glasba, dovolj ljudi, vroča dekleta, primerne cene. Kaj bi želeli več?

SUX: Ljubljanske diskoteke

Odkar je postal uradni jezik v Dakoti balkanščina s primerjo burek kletvic v naši prestolnici ni več spodobnega diskača. Vse sami neki mali klubi z ostarelimi damami in mobilno-telefonističnimi tipi. Pogojna izjema Central v petek zvečer.

 

Book-Lajf:

ROX: Orson Scott Card: Ender, Xenocide

Sci-fi, pod katerega bi se podpisal tudi Hemingway. Predlagam nobelovo za književnost.

SUX: Michael Crichton: Jurrasic Park II – The Lost World

Vse, kar Ender ni. Debilni deja-vu po katerem bodo kalifornijski bebci zelo verjetno spet naredili 90 minutno nadlegovanje vidnih čutil in znova pokasirali kako nagrado za posebne efekte.

 

IRC-Lajf:

ROX: BJamesB postane podop

Po dolgem prosjačenju, prepričevanju in podkupovanju z babičinimi piškoti (če povemo resnico, da je op posledica vzornega obnašanja, prislovične zrelosti in moralnih kvalitet itak ne bo noben verjel) je BjB novopečeni podop. V prvih dneh svojega opovanja je bil zaradi strogih kickov opažen z desno zadnjo okončino v gipsu.

SUX: Takeoverji na #slovenia

Lamer-party se vedno razplamti, ko boti na kanalu padejo. Svinjanju, floodanju in teženju potem ni konca ne kraja in nedolžni soprizadeti lahko le brezmočno opazujejo anarhijo, ki nima primere niti v belemgradu. Zadnji čas, da se povečajo ban liste na botih, tako da bo obsojenih na nebivanje več kot le 20 sralcev.

 

Moto-Lajf:

ROX: Febotov bolid

Minilo že pol zime, bolid pa je še vedno skoraj nedotaknjen. Kdor ne verjame, da so avtomobili žive stvari naj pregleda razvoj umetne inteligence na dotični Lanci, ki je že skoraj tako dobra, da ne glede na neumnosti voznika uspe ohranjati vsa štiri kolesa na cesti.

SUX: Cestarji.si

Zaradi vzorno vzdrzevanih cest sta skodo utrpela BJamesB-jev quattro in Quattro-va samohodna pasja hišica. Z vozečima vse BP, avteki pa so bili potrebni manjših popravil.Prizadeta ustanavljata društvo ljubiteljev spolzkih tal in računata na množično udeležbo vidnih osebnosti slovenskega političnega življenja, ki bodo po definiciji narobe razumeli ime društva.

Leave a Comment