Bazar prihodnosti

BjamesB does Comdex 97

Pozdravljeni prijatelji kač. Long time no see, bi rekel Garfield. Kaj hočemo, tudi taki časi pridejo. Vsako leto novembra se odroma v Las Vegas, kjer se dogodi Comdex, naj-sejem računalništva. Tudi letos je bilo temu tako in kaj naj rečem drugega kot to, da se to splača videti.

Letošnji sejem je bil, jasno, še večji, bogatejši, bolj obiskan kot tisti pred letom. Statistika pove, da je bilo 220K obiskovalcev, in preko 1500 razstavljalcev.Najboljša novost, ki so jo letos pripravili organizatorji je bilo sodelovanje Novella in Compaqa, ki sta vsem obiskovalcem nudila dostop do omrežja. V obliki cybercafeja postavljenih 150 računalnikov je služilo interni pošti (vsak obiskovalec je imel svoj predal), deskanju po internetu in obvestilom o sejmu. še bolje pa je bilo, ker so organizirali tudi brezplačen PPP dostop, tako da si lahko iz hotela poklical na sejem, se s svojim računalnikom priključil na sejemsko omrežje in od tu naprej v internet. Fantje in dekleta, temu se pravi računalniški sejem. če bodo drugo leto nam novinarjem talali še HPCje, bo Comdex popoln.

Microsoft za začetek

Pa poglejmo kaj je bilo pokazanega. Takoj ko stopiš v dvorano, te pričaka Microsoft. Največ razstavnega prostora, partnerski pavilijon, skratka boga in pol. Pokazali so Small Business Server, orožje za omreževanje malih podjetij (do 25 zaposlenih). Združuje NT server, SQL server, mail in fax strežnik ter enostavno uporabo. Jasno, na primerni HW platformi. Pripravljajo se Windowsi 98, ki jih je za pričakovati nekje v prvem kvartalu 98. Prava stvar, NT 5.0 pa naj bi prišel konec leta in naj bi bil operacijski sistem za tiste, ki želijo ostati na Windows platformi (jup dragi moji, pripravlja se alternativa, berite spodaj). Bolj kot to me je premamil nov Outlook 98, katerega so precej predelali in omogoča še boljšo integracijo raznovrstnih sporočil (univerzalni inbox). Poleg njega je vredno omeniti nove WindowsCE, ki prihajajo v različici 2.0 in ponujajo barvne ekrane ločljivosti 640×480 pixlov, izboljšano podporo za modeme in predvsem popolno TCP/IP združljivost. Očitno primerna platforma za žepne računalnike. Dve novosti pa enostavno pomenita vrh MS-ove  predstavitve. Na eni strani je Hidra, odgovor tenkim OS-om, ki omogoča uporabo Windows platforme na poceni omreženih računalnikih, na drugi strani pa je Visual Studio. Zadeva, ki naj olajša kreiranje spletnih strani in se od FrontPada ločuje najmanj toliko kot Word od Notepada. Poleg podpore za CSS lahko v njem neposredno programiraš VBScript ali JavaScript applete, dodajaš ActiveX komponente (če tako želiš), skratka prvo res pravo razvojno okolje za svetovni splet. Edina velika zamera je, da je preveč vezan na MS tehnologije, če želiš izkoriščati vse sladkorčke ki jih ponuja. To pa v časih odprtih standardov ni preveč simpatično. še o letošnjem Gatesovem nagovoru. Spektakularen, pisan, hollywoodski. In samo to. Razen slabega humorja (»rad imam PC-je, ker lahko takoj odgovarjam na obtožbe državne tožilke o monopolu«) ter ponesrečene demonstracije s Kareemom Jabbarjem (fant ni uspel poklikati tistih nekaj hiperlinkov, ccc) je bila predstavitev plehka. Več o njej najdete na http://daily.comdex.com/events/cf97/monday/gates.htm.

Internet za sredino

Medtem ko Microsoft nosi majčke »I love my PC« pa se celotna ostala branža ne sprašuje več kaj naj počne z internetom. Internet je, je zdrav in je sploh in predvsem posel. Hype je mimo, sedaj je čas za služenje denarja. Enako kot se dandanes nihče več ne vzburja nad Ethernetom ali SCSI vodilom tudi na internetu pričenjajo prevladovati trezne glave. Iz dežele neskončnih možnosti se je zadeva prelevila v transportni mehanizem. In jasno, povsod se voha javo.

čeprav ne s toliko pompa promoviran, JavaOS počasi postaja prava alternativa. Kot operacijski sistem mu skoraj ne moreš oporekati. Teče na vseh platformah, kar pomeni, da je izredno zanimiv za razvijalce programske opreme.  Tudi prvi NC mlinčki se že kažejo. Cenovno v razredu do 500 USD ponujajo presenetljivo veliko procesorske moči in ob priklopu na hitro interno omrežje tudi poganjanje večjih aplikacij ni več problematično. Na tem področju je najbolj presenetil Lotus s svojim eSuitom, ki je napisan v 100% javi (ter tako teče na vsem, kar podpira standard) in stane beri in piši tam okrog 50 USD, kar je 1/10 cene MS Offica. Očitno se obetajo zanimivi časi na področju aplikativne programske opreme. ESuite vsebuje: svoj dekstop, koledar, elektronsko pošto, urejevalnik besedila, prezentacijsko grafiko, brkljalnik, terminalski emulator in file viewer. Precej, kajne? Več o tem produktu na http://esuite.lotus.com/esuite/esuite_site.nsf .

Naslednja zadeva vredna omembe je žBackup. Servis za vse, ki se jim ne da ali nimajo možnosti izdelave rezervnih kopij (backupa). Podjetje nudi arhiviranje preko interneta na svojem pentabajtnem (!!!) sistemu. S posebno programsko opremo omogočajo arhiviranje lokalnega diska, kompresijo podatkov in pošiljanje preko interneta do centralnega skladišča. Tako shranjevanje neomejene količine podatkov stane beri in piši 29.95 USD. Spletna stran: www.atbackup.com

Presunjliva je bila tudi predstavitev Emblaza. Ponuja avdio in video preko ineta, podobno kot npr. RealAudio in RealVideo, vendar pa sta dekompresorja napisana v javi in torej ne potrebujeta posebnega plug-ina. Emblaze ima spletno stran kako drugače kot www.emblaze.com.

Strojna oprema za konec

Kaj pa strojna oprema? Tudi tu postaja borba vedno bolj zanimiva. Cyrix je definitivno postal številka 2 pri x86 procesorjih. In svojo prednost namerava le še povečati. Poleg M2 generacije, ki jo mislijo naviti do 300 MHz, je predstavil tudi novo generacijo GX procesorjev. Zanimivi so zato, ker vsebujejo podporno logiko za zvok, grafiko in pomnilnik, ter tako močno pocenijo matično ploščo in z njo računalnik. Prvi računalniki pod 500 USD so v ZDA že na voljo in so zgrajeni prav okoli tega čipa. Nadvse privlačen pa je bil prototip njihovega MediaCentra, računalnika, ki vsebuje DVD bralnik, TV koder/dekoder, 200 MHz procesor, sorround zvok in modem. Cena: pod tisoč dolarjev! Več na www.cyrix.com

Intel je bil kot vedno skop z informacijami. Na vsa vprašanja odgovarjajo samo z »I can not comment on this.« Kaj za vraga potem mečejo denar skozi okno z dragimi štandi na Comdexu?  še dobro, da ima človek svoje vire in da zve vsaj to, da je premik v 0.25 mikronsko tehnologijo skoraj gotov in da je na obzorju 0.18 mikronsko čipovje. Druga govorica je, da bo Intel zaradi cenovne vojne na trg dal PII procesor brez predpomnilnika, ki bi po ceni konkuriral Cyrixu in AMDju. O novostih o predvidenem poenotenju sedme generacije z Alpho pa nič.

Pri čipih pa se obeta poleg velike trojice še nov konkurent: WinChip. Zaenkrat še nič posebno impresivnega (razen cene), ob ponovnem pregledu pa je bil nedosegljiv tudi njihov spletni strežnik (www.winchip.com).

Pri periferiji se je potrebno najprej ustaviti pri IOmegi.  Prva novost je povečana kapaciteta Jaza, ki se po novem ponaša z 2GB prostora in je nazaj združljiv s prejšnjim modelom. Najbolj vroč pa je nedvomno Click. Novi, kot škatlica vžigalic velik pogon, ki zna shraniti 20MB podatkov in ga lahko vtaknemo v PCCard (bivši PCMCIA) slot v notesniku, HPCju, fotoaparatu ali podobnem instrumentu. Ni kaj, fantje in dekleta pri Iomegi poznajo in znajo svoj posel. http://www.iomega.com

Pri modemih nič posebno novega. Ker ADSL še ni ustoličen, kabelski modemi pa se kar ne morejo domeniti za standard, je novega bore malo. Omeniti velja le kabelski modem od US Roboticsa, ki sedaj spada pod 3Com. Navzdol dobiva podatke po kablu, navzgor (do ISPja) pa jih pošilja preko telefonske linije. Slaba, draga in neprimerna rešitev.

Pri grafičnih karticah mnogo novega. ATI (www.ati.com) je napravil novo izpeljanko s Rage II čipom, še bolje pa se je odrezal STB (www.stb.com), ki z Velocity 128 pobira priznanja in je po nekaterih testih celo hitrejša od Monster 3D kartice. Uporablja Nvidia Riva 128 grafični procesor in 128 bitni SGRAM spomin. Tudi Diamond (www.diamond-mm.com) ne miruje in premierno so pokazali nov in izboljšan Monster 3D.

Po mojem skromnem mnenju najbolj simpatična novost na področju periferije prihaja iz Immersiona (www.immerse.com), kjer so naredili FeelIt miško. Miško? Res je, a ne navadno. Ta glodalec je pritrjen na podlago in reagira na prikazane zadeve na ekranu. Tako se sam premakne do vnosnega polja, prilepi se na okenske kontrole in ko želiš iti preko okna, se začuti meja. Začuti! Težko opisati, ampak za uporabo je zadeva strašansko uporabna. Moti le cena, ki naj bi bila tam nekje nad 120 USD.

 

Sklepna beseda: računalništvo postaja vse bolj zanimivo. In žal včasih tudi vedno bolj komercialno. Tako, kot Las Vegas. Zabava z namenom molzenja denarja iz sodelujočih.

 

Za vas ekskluzivni,

BJamesB

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment