Dnevnik: Kakšen računalnik kupiti ?

Vedno več računalnikov svoje mesto najde v domačem okolju. In ko je odločeno, da se bo računalnik naselil v družinsko okolje, se pojavi najtežje vprašanje – kje računalnik kupiti. Kako izbrati med množico ponudnikov in pestrostjo modelov, ki so na voljo ?

Pred nakupom računalnika, še posebno računalnika, ki naj izpolnjuje različne zahteve cele družine, je potrebno opustiti nekaj utemeljenih načel.

Prvo načelo je, naj starši za nasvet vprašajo svoj podmladek. Najverjetneje je, da bo družinski računalnik največ časa uporabljal prav vaš otrok. Mladina se o računalnikih pogovarja, jih primerja in preizkuša. Ni neverjetno, da je najbolj računalniško pismena oseba v družini prav vaš junior. Upoštevajte njegov nasvet in ga vzemite s seboj, ko odhajate na oglede. Vzemite s seboj tudi prijatelja, kateremu računalniška latovščina, ki služi za opisovanje sestavnih delov, ni tuja in ki računalnik aktivno uporablja.

Drugo načelo, ki ga je potrebno ovreči je, da je računalnik, namenjen domači uporabi, lahko slabši kot tisti, ki ga uporabljate na delovnem mestu. V resnici je ravno obratno. Na delovnem mestu največkrat še vedno uporabljate zastarelo programsko opremo (beri DOS) ki ne potrebuje prav veliko računalniških kapacitet. Računalnik, ki naj služi zabavi in izobraževanju otrok in resnemu ter raznolikemu delu, bo potreboval mnogo večjo procesorsko moč, več pomnilnika in večji disk kot pa računalnik iz službe.

Tretja zmota je, da je računalnik enak računalniku. Čeprav so vsi računalniki sestavljeni iz podobnih sestavnih delov (ponudniki so le sestavljalci, saj v Sloveniji ni pravih proizvajalcev), se njihova kvaliteta močno razlikuje. Celo računalnika, ki sta popolnoma enaka po specifikacijah (npr. 486-66, 1MB grafična kartica, 210 MB disk …), nimata nikoli enakih zmogljivosti. Najzaneslivejši način za ugotavljanje razlik med računalniki je preizkus. Za preizkus ne potrebujemo globokega tehničnega znanja. Najenostavnejši test je, da v okolju Windows poženemo program Write in naložimo datoteko readme.wri (Windows, Write in readme.wri se navadno nahajajo na vseh računalnikih in so zato idealni za primerjanje). Premikajte se po tekstu. Če je nalaganje datoteke počasno, premikanje po tekstu kaže skakajoče in če nimate občutka takojšnje reakcije na pritisk tipke, potem gledate napačen računalnik. Če s seboj vzamete še štoparico, in primerjate rezultate (čas nalaganja Windows, trajanje skoka od začetka na konec dokumenta – tipka PgDn), bo še bolje.

Poceni nakup navadno ni ugoden nakup. Računalnik kupujemo redko, zato kupimo dobro. Poceni nakup ne le da lahko v hišo pripelje podpovprečen računalnik, njegova počasnost (beri neuporabnost) lahko celo odvrača od uporabe. Precej zanesljivo pravilo pravi, da kupite računalnik, ki je 20% dražji od tistega, kar ste namenili za nakup. Računalništvo napreduje z velikanskimi koraki in stvari, ki so danes najmodernejše in vsemogočne, bodo že jutri povprečne in komaj še ustrezne.

Še dve opazki. Multimedijski računalnik (tak s CD-ROM enoto in zvočno kartico) ima precejšnjo zabavno vrednost. Igre na PC-jih so lahko dostopne in prekašajo večino igralnih konzol (Sega, Nintendo). Cena multimedijskega računalnika je nižja kot pa cena računalnika, ki mu multimedijske dodatke dokupujemo. In izognete se težavam in stroškom pri nadgrajevanju. In druga opzaka: kupite računalnik, ki ima vsaj licenčni operacijski sistem DOS in Windows. Prvič, imate legalno kopijo (in s tem možnost cenejšega nakupa novih verzij) in drugič, ob priklopu kateregakoli dodatka (tiskalnik, zvočna kartica, CD-ROM) bo operacijski sistem zahteval dodatne programe z instalacijskih disket. Če imate licenčno programsko opremo, so diskete pri roki, drugače pa …

Andrej Mertelj

Leave a Comment