Zakaj je materam (in ženskam nasploh) v interesu podpreti Društvo očetov?

Prepričan sem, da je tale naslov na prvi pogled vzbudil marsikateri nasmešek “Mertlju se je čisto odpeljalo“. Ampak, preberite tole moje razmišljanje do konca pa se pogovorimo (=komentarji vabijo). 🙂

Zadnjič sva komunicirala s prijateljico J. Zanimiva ženska. Borka. Dvakratna mati čudovitih sinov, starih približno toliko kot moja starejša. Glasna zagovornica pravic žensk. Predsednica ene od ženskih organizacij. Ni prvič da sva se pogovarjala o teh temah in ko je že zgledalo, da se bova spet zapletla v pravne tehnikalije, probleme moderne sociologije in podobno sem jo ustavil in ji rekel: “Glej, čez 10-20 let bosta tvoja na ženitvenem trgu. Socialna omrežja in moderna družba očitno pospešujejo egoizem in podobna psihopatska obnašanja. Kar je danes 1% bo jutri 10%.
**** CENZURIRANO ****”
.
Hitro sva bila soglasna. Nasilju mora biti konec. Merjenju – kdo je bolj prizadet ipd.-  mora biti konec. Ne gre za vojno žensk proti moškim ali obratno ampak za to, v kakšni družbi in s kakšnimi sovrstniki bodo naši otroci živeli in rojevali vnuke.

Vsem razmišljajočim  je jasno, da sta za kolikor toliko uspešno vzgojo tako kompleknse tvorbe kot je odraslo, družbeno odgovorno človeško bitje če se le-da primernejša oba starša kot en sam. Zato se tudi strinjam z mantro CSD-ja da “so stiki pomembni in da je potrebno vložiti vse napore, da se odvijajo”*. Da so stiki nujni za primeren duševni razvoj otroka ter da brez stikov z otrokom tudi oče postane družbeno breme namesto steber in tvorni član. Otroci potrebujejo očete. Njihovo logiko in postavljanje mej. In še nekaj, drage mame – sostarševstvo prinese tudi bistveno več časa zase, mar ne?

Zakaj bi bilo ženskam nasploh v interesu podpreti cilje, za katere se zavzemamo v Društvu? Preprosto zato, ker takšne zlorabe kot je tale najin primer mečejo hudo slabo luč na podporne mehanizme, ki jih “maternice” zlorabljajo. V moderni družbi smo na modricah in krvi pretepenih žensk zgradili avtocesto ZPND-ja z znižanim dokaznim bremenom. Ta naj bi omogočil žrtvam hiter pobeg iz ogrožujočega okolja. Danes se po teh istih avtocestah – ker je tam malo prometa in imajo VIP servis – vozijo “maternice” v dragih avtomobilih ter delajo selfije za Instagram.
S tem dajejo strelivo nasprotnikom civilizacijskih pridobitev. Družbeni red je vedno nihalo. Ko zaniha preveč v ekstrem se obrne in zaniha nazaj. Pri teh nihljaju nazaj pa lahko podre kar je zgradil maloprej. Zato pametne družbe pri postavljanju zakonov iščejo konsenz, njihove zlorabe po po hitrem postopku sankcionirajo ter tako omejijo ekstremnost nihljaja ter podaljajšajo periodo ter trenja uporabljajo za kaj koristnega (podobno kot švicarske ure kukavice 🙂 ).
Avtocesta potrebuje remont in dopolnitev cestno prometnih predpisov.

Stranska, a direktna posledica uničevanja očetov je tudi precejšnji odliv državnih sredstev. Ovadbe na policijo, tožilstvo, ukvarjanje CSD-ja in sodišč z maternicami je precejšen, a skrit strošek. Ki odžira sredstva in čas za tiste, ki so pomoči res potrebni. A sedaj na njih kot pijavke sedijo “maternice”, ki se jim običajno ne da delati. Kajti zanimivo, le manjši del “maternic” ima redne službe ali sredstva za preživljanje izven denarnega toka očeta otrok ter socialnih podpor. Ki jih “maternica” ob podpori zvijačnih advokatov zna več kot dobro izkoristiti: nadomestilo za brezposelnost, socialne doklade, socialne porodniške, brezplačna pravna pomoč, oprostitev sodnih taks, otroški dodatki, … O terciarnih proračunskih izdatkih (npr. izdatki za zdravljenje travm otrok,  padcu v kriminal ali druga deviantna obnašanja, …) raje sploh ne razmišljajmo.

V kandidaturi za predsednika Društva očetov sem predvidel podporne člane društva: Najprej ženske**, partnerke takih očetov ter take, ki jih motivirajo zgodbe in plemenitost naših namenov. Upamo pa, da med podporne člane društva pritegnemo tudi polnoletne otroke. Idej, kako lahko članstvo pomaga izboljšati svet je kar nekaj!

Zaradi vsega napisanega in še mnogo več razmišljanega verjamem v ženske. Verjamem da inherentno čutijo kaj je prav. Postavile so za pretepene kolegice in kasneje na svojo stran pridobile tudi moške. Ker se spodobi in je pravično. In iz istih razlogov verjamem, da bodo tudi rekle “ne, tega je pa dovolj”, tako kot matere znajo.

 

*če jim dam prav v namenu pa se pogosto žal ne morem strinjati z izvedbo oz. neizvedbo. Niti z orodji, ki jim jih je dal zakonodajalec na uporabo.
** Veseli me, da imamo v upravnem odboru po novem tudi članico. Yeah!

Leave a Comment