VR, 3D in INTERNET

krneki v eni vrstici (v redu FEBO?)

Pozdrav golobčki ! Kako smo ? Najprej ukor: ni pisem. Prav, sami ste hoteli ! Prvi del obljubljenih 500 izobraževalnih URLjev najdete na koncu. Pa drugače, kaj novega ? Pri nas mnogo. Najprej, tale zadeva se rojeva ob 22:00 v petek zvečer. Samo toliko za ilustracijo, da vidite, kako skrbim za vas. Namesto da bi s prijatli šli na pivo (petek zvečer je, neeeee) jest klofam tale člančič. Temu se reče predanost, a ne ? Ne pa vi, ki še en e-mail ne morete nakucat….ccc…

  1. Tkole, zdej pa k resnejšim temam. Danes je na sporedu…. (zarjavele trobente – TUŠ)… Internet v treh dimenzijah. Internet 3D ? Ali BjB spet bluzi ali kaj.. saj je šele 2 leti, od kar smo 2D dobili, tale pa že kar o treh ? Kako bo pa moj modem tole sfolgal ? Kakšni bodo pa računi za telefon ? Kaj bo pa soseda na dvojčku rekla ? HEJ ! HEJ ! Brez panike ! 3D je prirejen Internetu in zato ne porabi tako hudo veliko modemskih resursov.

Zakaj pa se Internet sploh razvija v tretji dimenziji ? Enostavno. Ko se razvijajo hišni mlinčki in z njimi igrice in vse ostalo, tako se razvija tudi Internet. Človečki smo pač fizikalna bitja, ki se želijo orientirati v prostoru. In prostor je, če še ne veste, je pač 3D !

Dosti nakladanja, kar s prvimi primeri na plan. En tip, ki se mu reče Mark Pesce je davnega leta 1994 dobil zamisel, da bi bilo pravzaprav zelo fino, če bil lahko svojo dnevno sobo preselil na Internet. Ker mu je bilo fotografiranje, skeniranje in vključevanje slikic na web stran malo dolgočasno, se je poigraval s težavo, kako bi, podobno kot HTML, opisal objekte in prostor. Z nekaj fanatiki iz Silicon Graphicsa so razvili opisni jezik in ga poimenovali VRML – Virtual Reality Modeling Language. Ko so jezik razvili, so napisali še programčič, ki ga je WWW browser poklical, ko je naletel na tak virtualni svet. In kaj je nastalo ? Poglejmo prvo današnjo sliko:

slika 1

Hm. Nič posebnega, vas že slišim. Mogoče na prvi pogled res ne, toda … Po VRML svetu se lahko premikamo ! Temule stolu se lahko približamo, si ga lahko zavrtimo, ga pogledamo od zgoraj… In to vse v realnem času (če imamo dovolj zmogljiv računalnik, jasno !). Ko je VR svet enkrat prenešen po mreži na naš računalnik, Interneta sploh ne potrebujemo več.

slika 2, slika 3,

VRML pa poleg vseh teh dobrot ponuja še eno. Na vsak objekt v tem virtualnem svetu lahko kreator prilepi link. Tako si lahko na primer objekt najprej ogledamo, ko pa nanj kliknemo, priletimo na drugo www stran. Za ilustracijo: imamo VRML trgovino, kjer imamo notri 735 modelov pralnih strojev. Ko se prikotalimo do tistega, ki nam je všeč, ga poklikamo in odpre se nam HTML stran z njegovim natančnim opisom in s podatki, koliko umazanih hlač lahko opere na uro. Kewl, ne. Boljše kot malo mesto velikih nakupov. Nič več skakanja po štacunah. Usedemo se pred naslanjač in klik, klik, drag, klik, tapapapatita… pralni stroj dobimo zjutraj dostavljen (BjB spet malo prehiteva čas, ampak nič hudega)!

S katerimi browserji pa si lahko gledamo VRML svetove. Če imate Internet Explorer, potem si nujno prenesite VRML add-on iz Micro$oftovega strežnika. Če uporabljate kaj drugega, potem naj zapoje AltaVista (glej prejšnji članek) in si najdite kak podporni program, ki omogoča vašemu ljubljenčku vstop v tretjo dimenzijo.

Za konec poglejmo še nekaj dokaj kompleksnih 3D-svetov, da približno dobite predstavo, kaj vse tale VRML omogoča (BjB ima Pentium 90 in 72K/sec pipo do Interneta, pa se mu je tale svetek kar dolgo nalagal in obračal, tako da je domača uporaba mogoče še malo vprašljiva)

slika 4, slika 5,

Več informacij o VRMLju dobite jasno na http://www.vrml.org, pregled plug-inov pa na http://www.graphcomp.com/vrml/review.html. Precej dober site za VRML je tudi http://www.virtpark.com/theme/proteinman/home.html

vrmllogo.tif

In sedaj k današnji naslednji igrači ! Za IRC ste na teh straneh že slišali. Kako pa izgleda, če MIRC križamo z 3D svetom ? Lepo. Udeležence imamo predstavljene v obliki avatarjev – 3D figuric, ki predstavljajo osebe. Poglejmo primer World Chata (http://www.worlds.net).

WorldsChat uporablja poseben program, ki si ga brezplačno snamemo z njihovega strežnika. Ko ga inštaliramo smo pripravljeni na pogovor:

Najprej izberemo avatarja – podobico ki nas bo predstavljala in ji damo ime.

slika 6

Nato se logiramo v svet…

slika 7

in že se lahko pogovarjamo z drugimi osebami !

slika 8, slika 9

Pogovarjamo se tako, da se premaknemo do osebe, s katero se želimo pogovarjati, kliknemo nanjo in napišemo tekst. Premikamo se lahko po celi sobi, lahko pa se tudi teleportiramo v druge sobe.

WorldChat lahko uporabljamo tudi z zvočno kartico in takrat postane pogovor res pogovor in ne tipkanje. Stvar je zaenkrat še malo počasna, vendar pa je sama ideja zelo zanimiva. Priporočam !

WorldsChat ni edini večuporabniški igralni sistem na mreži. Za 3D chate si lahko ogledate še http://www.probotics.com, http://www.micrognosis.com/člstrout/tv.html in http://monet.uwaterloo.ca/john/whimsy/start.htm.

Zanimivo je, da v ZDA pravzaprav ni večjega filmskega studia ali založbe, ki ne bi nameravala postaviti svoj 3D svet, v katerem naj se igralci srečujejo. Od Disneya, Warner Brossa pa do Virgina, vsi pripravljajo svoje svetove. Menim, da bo tole še vroče.

Febo pa si je ravno zadnjič snel dol demo verzijo Ultime, ki se jo igra preko Interneta. Ker ga še nisem uspel dobiti, ne vem razen tega, da je bil filetek dolg smešnih 15 MB nič. Opišem na kratko prihodnjič, velja !

Toliko za danes o 3D svetovih na Internetu. Ko se zgodi kaj pretresljivo novega (beri predstavitev Microsoftove ActiveX tehnologije, ki naj bi MOČNO pospešila uporabo takih naprednih igračkanj na mreži), bomo pa ponovno kako besedo napisali, kaj ne. Za danes lahko noč in se tipkamo/beremo.

 

Pozdrav,

 

BJamesB

 

Seznam izobraževalnih URL-jev:

 

Najprej priprave na papeža:

http://pages.prodigy.com/MA/christianhmsc/Introduction.html               Biblical Foundations for Christian Homeschooling

http://jps.ns.net/čdaa/index.htm       Christian Home Education Page

http://www.docker.com/čreedyd/homescho.html         Christian Home Schooling Page

http://www.gocin.com/homeschool Christian Homeschool Forum

http://www.csrnet.com      Christian School Resource Net

http://www.ebicom.net/črileyafr      HomeFront Education

http://www.mache.org/      Minnesota Association of Christian Home Educators

Kako se naučiti angleščine preko WWW-ja ?

http://www.crl.com/čmalarak/catesol/catesol.html      California Teachers of English to Speakers of Other Languages (CATESOL)

http://www.pacificnet.net/čsperling/eslcafe.html         Dave's ESL Cafe</a>

http://www.interport.net/čjerdugal/itsdeb.html            Debbie Dugal's TESOL Sites

http://www.u-net.com/eflweb          EFLWEB an on-line magazine for those Teaching and learning English as a Foreign Language

http://www.lang.uiuc.edu/r-li5/esl/ English as a Second Language

http://ourworld.compuserve.com/homepages/English_Direct/  English Direct - service for teachers and students of English as a foreign  language (EFL); country/culture info and downloadable teaching  materials as shareware. 

http://www.edunet.com/esol-idx.html            English for Speakers of Other Languages

http://nbvm.company.com/emporium.html   ESL Emporiumresources to help you learn English on the Internet.

http://www.heinemann.co.uk/heinemann/elt/elt.html  Heinemann ELT

http://www.ed.uiuc.edu/impact/      Impact! Online - news articles with vocabulary and pronunciation help.

http://www.owlnet.rice.edu/čjohnc/ Learning Spoken English on the Internet

http://math.unr.edu/linguistics/tesl.html        Linguistic Funland TESL

http://www.team17.com/čjtrollope/on_off/   On- and Off-line Reading Strategies

Leave a Comment