14.3.2019 – Urejanje, pospravljanje & prepiri

Taka (in hujša) je bila najina garderoba več kot 5 tednov. Vsak teden nove nepospravljene vreče… Težava je bila celo vstopiti!

Hitim, da čim več postorim pred predstoječo operacijo. Spomladansko vzdrževanje je pri hiši zahteven poseg. Spet sem bil v tujini večji del in zato mi ostane samo 14 dni. Obrezovanje dreves, grabljenje listja, urejanje vrta, trave. Poleg teg še cel kup vzdrževalnih del na hiši. Kanalizacija je med najino odsotnostjo sanirana, ugotovijo, da jaški niso vodotesni, kar kljub nujnosti ne uspem urediti. Ne uspe mi pomiti niti porfida na terasi in okoli hiše.

Karin z M***** sadi cvetlice, a se mi zdi da jo delo na vrtu bolj obremenjuje kot osrečuje. Vsaj njeni komentarji dajejo to misliti.

Prepirava se v povprečju 5 dni na teden. Karin je nemogoča. Posluša le svoje argumente, čaka dokler zaradi gledanja v steno ne rečem napačne besede in je važno le »kako« sem povedal preglasi kaj sem povedal. Če me je prej občudovala in poslušala, je sedaj karkoli ji povem napad in kritika nje. Prva stvar ki jo slišim je ali da nimam prav ali opravičilo, zakaj je tako. Običajno na prvo žogo.

Karin se dokončno seli iz Šmarce in naslednji mesec je najina hiša skladišče. V garderobo komaj stopim, saj so vsepovsod vrečke s stvarmi. Privleče, razmeče in ne pospravi. Vsakih 14 dni ko sva pri njenih privlječe 5 vrečk, čez teden pa recimo pospravi 3. Pa še to zelo površno.

Večkrat ji omenim, da me to moti. Naj pospravi stvari na svoje mesto, ne pa da pospravljam za njo več kot za hčerko. Je izredno prizadeta, saj da dela non-stop.

Ne neham razmišljati, kaj se dogaja in kaj mi je storiti.Oklenem se vzorca, vtisnjenega v otroštvu in ojačanem z dobrimi izkušnjami v službi: več discipline. Očitno ji manjka red in načrt v življenju.

Začnem se pogovarjati z njo o vseh stvareh: kako naj si optimira pot po trgovinah. Kako izračunati kdaj moraš od doma. Ko jo pripravim, da si zastavi nek cilj (bom doma takrat in takrat; bom posesala dnevno) jo pohvalim če ga naredi. A če ga ne, več ne spregledam in ji to povem.

Berem članke, ki bi mi lahko pomagali pomagati Karin. Po Viberju pošljem predavanje »Is social media hurting your mental health«. Preveč časa preživi na Instagramu, preveč je obremenjena s slikami, fltri, like-i in podobnim. Ni mi všeč ta njena odvisnost, ki po poroki zahteva vedno več njenega časa. Mogoče se zamisli…

Kako naiven sem bil. Kako nisem imel pojma. Narcisa, sploh takega v srednjih letih je nemogoče spremeniti, nemogoče je ozdravljenje. Vse te linke in pisma dobim mazaj v njeni tožbi za družinsko nasilje, ko me obdolžuje, da sem jo hotel spremeniti v “hišno sužnjo”. 

Leave a Comment