7.8.2019 –Karin – Moje zadnje pismo

From: Andrej Mertelj
Sent: Wednesday, August 7, 2019 12:11 AM
To: ‘Karin Škufca’
Subject: Moje zadnje pismo

Draga Karin,

Danes je predvečer obletnice, ko sem pokleknil pred tebe in te zaprosil za roko. In točno mesec teka, kar si odšla brez besede.

Barka je zaspala in jaz spet sedim v kokpitu in premišljujem. Da je ironija še večja, se je na oddaljenem gliserju ob polnoči razlegel »Happy Birthday«. Kaj takega, ena od žensk tam ima rojstni dan na isti dan kot ti. Ti pa namesto da bi bila tu z nami v topli Grčiji trmoglaviš v deževni in hladni Ljubljani.

Mesec dni že gledam družine na jadrnicah, učim ****M in si predstavljam, kaj vse bi lahko počel s sinom, ki si mi ga odvzela. Grozno je Karin, res grozno.

A srčno upam da sta otrok in ti ok. Sedaj ko ga ne morem več božati v tvojem trebuščku vsak večer zmolim zanj. Mogoče kaj pomaga.

Žalosten sem, neskončno žalosten, prizadet, jezen, osramočen in tudi samomorilski (samo misel na ****M me je nekajkrat sredi Jadrana preprečila da nisem šel zlomljen čez ograjo).

A življenje gre naprej.

Do sedaj sem se na vse kriplje trudil, da bi ti pomagal. Da bi ti pomagal spregledati laži in zaslepljenosti. 31 dni je od tvojega pobega od doma, 31 dni kar ignoriraš vse moje poizkuse komunikacije. Ker nisem mogel do tebe, sem za pomoč želel prositi tvojo družino, prijatelje – celo Dašo, s katero edino od svojih prijateljev še govoriš  – pa so mi vsi obrnili hrbet. Ne le to – noben mi še odgovoril ni!  A nič zato – marsikatero ponižanje sem že preživel v življenju pa bom tudi ta. Kar pa nikakor nisem želel dopustiti je, da bi si čez leta očital, da karkoli za rešitev najinega zakona nisem poizkušal storiti. Poznaš me Karin in veš da je vest in čut za pravičnost pri meni precej izražen. Kljub jezi, tvojemu ravnanju, … sem vseeeno globoko želel da prideš nazaj. Se pokesaš za storjeno in se spametuješ.

In po 31 dneh zaletavanja v steno moram ugotoviti, da sem verjetno edini, ki je želel rešiti najino družino in najin zakon.

31 dni, Karin.  S katerim mojim dejanjem lahko opravičiš svoj odnos do obljube možu »ki ga boš ljubila in spoštovala do konca svojih dni«?

Je to ljubezen ali spoštovanje? Ne Karin, ne eno ne drugo. Tako kot brezpogojna ljubezen ni da ti boš »ko boš ti to in to bom jaz to«.

Upal sem, da boš glede na tvoj rojstni dan vsaj toliko plemenita in mi boš kaj odgovorila. Da boš 32-to leto svojega življenja zaključila na dostojen način – če ne drugega zaradi sebe.

Še toliko bolj sem to upal glede na jutrišnjo obletnico zaroke. A očitno je tvoje samoprepričanje preveliko, da bi zmogla osnovne človeške čednosti.

Zato dobiš čestitko in željo za RD preko tebi tako ljubega Instagrama.

Dosedaj sem verjel, da so za tvoje obnašanje krive svetovalke, da tvoja ljubezen ni bila le gluma za dosego ambicij. Da si hormonalno in odvisniško nestabilna. Iskal sem tisoč razlogov, ki bi opravičili tvoje ravnanje v zadnjem mesecu dni. A kar vidim so le manipulacije ter neskončna zapletanje v laži in skrivanja.

Če sem bil še včeraj prepričan, da vsaj obdobje do poroke ni bilo zlagano, danes mislim drugače. Očitno nisi sposobna prepričati le drugih ampak tudi samo sebe. In če se lahko prepričaš da sem bil nasilen mož, od tebe zahtevajoč urejene finance, red v hiši in izpolnjevanje obljub, potem si se verjetno lani lahko prepričala tudi v to, da me neskončno ljubiš in si tako tudi ravnala.

Še nujne tekoče zadeve:

  • Ko boš pri volji prosim napiši mojim odvetnikom kaj želiš od mene in za kaj me boš tožila. Upam, da mi bo vsaj tedaj kaj bolj jasno, zakaj si me zapustila.
  • Meni osebno pa prosim ne piši, saj se bom trudil, da bom izven Ljubljane čim več časa in ne bom prevzemal pošte. Križanec&Sibinčič imajo moja pooblastila in smo v stalnem kontaktu.
  • Ker sva bila poročena sem verjel, da mi boš za tvoje prispevke (ter malnekost drugih izdatkov) posojen denar že enkrat vrnila. Ker si odšla in se je situacija spremenila sem naročil odvetnikom, naj ti pošljejo poziv za plačilo.
  • Če se le da se prosim s tvojimi odvetniki dogovori rok za obravnavo na sodišču v začetku oktobra, saj bom takrat najbolj zagotovo v Ljubljani.
  • Ko bo otrok rojen se bomo pa pogovarjali še o tem. Globoko upam, da bo do takrat razsodnost že bolj izražena.

Tvoje življenje je laž in podoba.
Mirage v puščavi ljubezni do kogarkoli razen sebe.
V njem ne želim več sodelovati!
Hvala ker si me s svojim ravnanjem odrešila uroka.

Zbogom, Karin

Andrej, ex-#loveofmylife

Leave a Comment