Aprilski trendi

Inet-lajf:

ROX: Dataquestove napovedi

Najnovejše napovedi podjetja Dataquest za razvoj informatike do leta 2000 vsebujejo dve zanimivi trditvi:

  • več kot polovica poslovnih transakcij bo potekala digitalno preko WAN omrežij in interneta
  • prodaja preko interneta naj bi dosegla 12 milijard dolarjev

to pa pomeni, da:

  • bo veliko priložnosti za zaslužek
  • vedno več podjetij tudi v Sloveniji mora iti na internet, če želi obstati

Obetajo se torej svetli časi za tiste, ki znajo in vedo.

SUX: Lehmanova komisija

Lehmanova komisija je prvič stopila v središče pozornosti ob kreiranju DVD standarda. Ker se ukvarja z zaščito intelektualne lastnine, so se na njej bila kopja okoli metod zaščite vgrajene v DVD pogone, ki naj preprečujejo kopiranje (tu tudi leži razlog za polletno zamudo pri trženju teh pogonov).

Zadnji krik pa so njena priporočila za omrežene. Na kratko: za vsako gledanje, kopiranje in povezovanje potrebujete dovoljenje lastnika informacij. še huje, preden pripotujejo do gledalca, so za delček sekunde te informacije spravljene tudi v vseh računalnikih in routerjih internet ponudnikov, kar pomeni, da tudi oni potrebujejo dovoljenje za uporabo teh informacij. Tretjič, priporočila pravijo, naj bi lastniki avtorskih pravic imeli izključno pravico prenosa teh informacij.

Kaj to pomeni? če bodo holivudarji in založbe tako trde kot so bile pri DVD pogonih, se nam zna zgoditi, da pajčevina razpade. Računati na njihovo pamet in tehnološko proficienco je po izkušnjah sodeč pišancija proti vetru.

 

Soc-Lajf:

ROX: Central v petek je vedno boljši

Povprečna starost sicer precej visoka (tam preko dvajset), ampak kdor je lep, bogat, odštekan, zanimiv in gre v petek zvečer v Ljubljani ven konča v Centralu. Popoln revival načela osemdesetih, ki se je glasilo “to see and be seen”. Zanimiva subgrupa: who-is-who v slovenskem računalništvu. šefi tu notri spuščajo paro! če ni denarja za Ibizo, potem je klubič najboljša aproksimacija.

 

SUX: Diskoteka Afrika, Grosuplje

DeeJay ki meša Blagnetko z Prodigyji. Za začimbo kanček Elvisa. Sentiši in hardcore. če želiš komprimirani polurni ekskurz v zgodovino komercialne glasbe toplo priporočljivo. če želiš plesati močno odsvetovano. Komolci v rebra dokaj splošen pojav.

 

Book-Lajf:

ROX: Gibson, Mona Lisa Overdrive

Nadaljevanje Neuromancerja oziroma bolje Count Zero-ja. Lahko povemo kaj več?

 

SUX: Tsutomu Shimomura: Takedown

Zanimiva tema: izpoved gospoda Shomomura, ki je mimogrede povedano po trditvah propagandne mašinerije “eden izmed največjih računalniško-varnostnih strokovnjakov v ZDA” o tem, kako je lovil Kevina Mitnicka, ki je poosebljen simbol hekerstva. Vse lepo in prav, če vsa zadeva ne bi bila razvlečena, premalo tehnična ponavljajoča, začinjena s sedmorazredno ljubezensko zgodbo nevredno Antene, s primesmi pripovedi o lastnih hobijih, za povrh vsega pa še prav prekleto samovšečna. Smrdi!

 

IRC-Lajf:

ROX:  Naval mladenk

Očitno s prihajanjem pomladi tudi vedno večji del nežnega spola odkriva alternativne oblike zmenkofona. Na #slovenia vztrajno raste delež deklet in počasi razbija moški ekskluzivizem.

V prejšnjih trendih je izpadlo obvestilo, da je podpop postal tudi Quattro. Njegova zagretost za Pravično Stvar se že čuti na bolje vzdrževanem kanalu ter na inboxih ostalih opov. Slava mu in Glorija in Aleluja!

SUX: Premalo časa

BjamesB je bil zaradi tehničnih/časovnih/osebnih razlogov v zadnjih 30-ih dneh na IRCu točno eno uro, sedemnajst minut, dvaintrideset sekund. Naj vremena Kranjcem se zjasnijo!

Moto-Lajf:

ROX: Preporod kabrioletov

Po tridesetletnem životarjenju vožnje na svežem zraku se proti koncu devetdesetih znova začenja ceniti avtomobilistična svoboda. V skladu z gloriozno tradicijo konca petdesetih, začetka šestdesetih (Porsche Speedster, BMV 507, Mercedes 300SL, Jaguar XK150S, da o klasičnih angleških športnikih niti ne govorimo) so avtomobilske tovarne znova odkrile radost življenja. Kabrioleti so vedno boljši in skoraj vsaka tovarna ima rasnega odprtega športnika. Top lestvica: Porsche Boxter, BMW Z3 (M izpeljanka), Chrysler Phaeton, Mercedes SLK; Lotus Elise, Alfa Spider, Fiat Barchetta, … Poletju bodo torej vladali speedsterji, roadsterji in boulevarderji, ter pogojno cabrio izpeljanke družinskih prevoznih sredstev. Kdor pa karkoli da nase, še vedno vozi najmanj 30 let staro klasiko.

SUX: Zavarovanja

Predlog, naj bi vozniki pod 25 let plačevali višje premije je po eni strani razumljiv, saj dejansko nesorazmeren delež nesreč povzročijo mladi vozniki. Kar pa je docela nesprejemljivo je način, kako vampirsko so se zavarovalnice lotile težave. Kar povpreko naj bi dvignile cene za to skupino, kar je milo rečeno starostna diskriminacija. če bi nekdo vrgel gram možganov v to težavo, bi se vse skupaj dalo izpeljati precej bolj elegantno in z manj negativnega pompa. če bi recimo mlad voznik plačal 35% višjo premijo, ki pa bi jo v naslednjem letu dobil odšteto (jasno primerno obrestovano, kar pomeni bolje od vezane vloge, saj zavarovalnice znajo služiti z denarjem zavarovancev – glej rentno zavarovanje), bi to poleg bonus/malus sistema še dodatno spodbujalo in poskrbelo za primerno razlikovanje. Mogoče pa se motim, in se k nam zopet vrača komunizem, ko smo bili deklarirano vsi enaki. SIEG!

Leave a Comment