Ali lahko odklonim vračilo otroka drugemu staršu?

Stran prenešena na WWW.OCETJE.SI kjer nadaljuje diskusija…

https://ocetje.si/index.php/2021/02/26/ali-lahko-odklonim-vracilo-otroka-drugemu-starsu/

 

 

Ko enkrat očetje dobimo začasni ali stalni razpored stikov se jih moramo držati. Razen v primeru dogovora in soglasja z materjo odmikov ni. Če tako soglasje dosežete, je super če se ga da dokazati (glej razmišljanje Dokazljivost v postopku) saj navajanje “da sta se tako dogovorila” v primeru spora ne zdrži.

Samovoljno pa lahko odklonite vračilo ali izročitev starša drugemu otroku samo v primeru da je ogrožen. V takem primeru skladno z 136 členom DZ  odgovornost starša, da otroka zaščiti, tudi poda predlog za začasno odredbo, če meni, da obstaja verjetnost, da bi otrok lahko bil ogrožen, o čemer nato odloči sodišče.

Kdaj torej lahko odklonite predajo otroka:

 • če se vrača v zdravje ogrožujoče okolje ali okolje, v katerem bi bilo prisotno nasilje
 • če utemeljeno domnevate, da ga npr. drugi starš ne bi peljal na zdravniški pregled
 • v primeru da drugi starš kaže jasno opazne znake npr. pijanosti ali vpliva drog in bi odpeljal otroka z avtom

Pa poglejmo najprej posledice take odklonitve. Praktično z gotovostjo sledi sledeče:

 • prijava na policijsko postajo zaradi Odvzema mladoletne osebe KZ-190. Povabljeni boste na razgovor, kjer boste pojasnili svoje razloge za ne-predajo otroka. Prijava in zapisnik osumljenca bosta šla k preiskovalnemu sodniku, ki bo presodil kako naprej. Lahko dobite denarno kazen oz. zapor do 1 leta,  v primeru da se s tem ogrozi duševno ali telesno zdravje otroka pa do 5 let zapora.
 • vloga za izvršbo predpisanih stikov. Če ste otroka ne-vrnili  brez utemeljenega razloga potem bo sodišče običajno najprej naložilo kazen v višini, ki je določena v sodbi ali začasni odredbi za določitev stikov z mladoletno osebo. Nasprotna stran sicer lahko grozi z ivzršbo a je verjetnost, da bo sodišče takoj pritrdilo temu predlogu in nad vas in otroke poslalo izvršitelja, izredno majhna. Sodišča namreč rada pritisk stopnjujejo: kazen, malo višja kazen, višja kazen, odvzem. V običajnih primerih, ko se borimo za stike z otroci precej zoprna praksa, ki pa nam v tem primeru lahko koristi saj podaljšuje čas ne-predaje.
 • sklepno bo skoraj zagotovo tožba za spremembo režima stikov ali celo skrbništva. Da bi v celoti izgubili stike je malo verjetno, vsekakor pa lahko tvegate zmanjšanje obsega.

Ne-vračilo otroka je torej skrajno tvegan postopek, ki ga je pametno uporabiti samo v redkih in premišljenih primerih (razen če npr. vsak teden prihaja po otroka z avtom nabit(a) kot mina). Nujno moramo imeti upravičen razlog in tudi ustrezne dokaze. Če je vprašanje alkohol ali droge – klic na policijo, še sploh če drugi starš sam vozi. Če sumite prisotnost drog lahko zaprosite drugega (ne morete mu ukazati ali pogojevati, lahko pa zaprosite) da opravi hitri test urina (za vsak slučaj imejte enega vedno doma – se dobi v vsaki lekarni). Če ga zavrne je to jasen indic, ki lahko koristi. Če ne zavrne in je test negativen, je malo verjetno da ga boste lahko še kdaj opravili. Vsekakor je vedno pametno snemati – če lahko. Pa tudi kaka priča ni za odmet (še sploh če ni sorodstveno ali prijateljsko povezana) – npr. sosedi.

Nujno in zelo koristno je takoj po odločitvi/dogodku o tem obvestiti pristojni CSD. Napišite email v katerem pojasnite situacijo, navedete svoje razloge ter po možnosti dodajte dokaze. Prosite CSD za nasvet saj so vas oni dolžni usmerjati naprej.

V kolikor je prišlo pri prevzemu do glasnih prepirov, psihičnega ali celo fizičnega nasilja takoj podajte prijavo na policijo bodisi zaradi družinskega nasilja ali pa zaradi kršenja JRM. Če bo policija vašo prijavo precenila kot relevantno bodo zapisniki in morebitne izrečene globe ali kazni več kot dobrodošle v nadaljnih postopkih.

VEDNO pa se pred kakršnokoli tako odločitvijo posvetujte s svojim odvetnikom. PRED odločitvijo, NE POTEM! 🙂

2 thoughts on “Ali lahko odklonim vračilo otroka drugemu staršu?”

 1. Pozdtavljeni,
  priznam, da kar redno spremljam/berem vaš blog in sledim vaši zgodbi, ker sem pred leti šla tudi sama skozi podobno situacijo. Želim vam vse dobro in da čimpreje v dobrobit obeh hčerk zadevo in resnico pripeljete do konca. Čestitke za pogum, voljo in borbo, hčerki vam bosta enega dne sigurno hvaležni in ponosni na vas, glede nato kako se borite zanju, ko bi bilo le več takšnih očetov.

  Sedaj bi pa nekaj dopisala k vašim izkušnjam glede izvršbe otrok. In sicer pišete “Nasprotna stran sicer lahko grozi z ivzršbo a je verjetnost, da bo sodišče takoj pritrdilo temu predlogu in nad vas in otroke poslalo izvršitelja, izredno majhna. Sodišča namreč rada pritisk stopnjujejo: kazen, malo višja kazen, višja kazen, odvzem. V običajnih primerih, ko se borimo za stike z otroci precej zoprna praksa, ki pa nam v tem primeru lahko koristi saj podaljšuje čas ne-predaje.sklepno bo skoraj zagotovo tožba za spremembo režima stikov ali celo skrbništva. Da bi v celoti izgubili stike je malo verjetno, vsekakor pa lahko tvegate zmanjšanje obsega.”

  Moj primer in kar nekaj jih še poznam, je bilo tako, da je sodišče takoj odreagiralo in preklicalo stike do druge strani brez kazni ampak takojšnja prepoved stika.
  Tu tudi csd odigra veliko vlogo in če oni posredujejo dokument na sodišče, kjer piše, da bi bilo v dobrobit otroka bolje, da se stiki z očetom/materjo začasno prekinejo bo to imelo veliko težo na odločitev sodišča, poleg seveda ostalih dokazov, ki jih omenjate (policijsko poročilo, redosled dogodkov, priče etc.)

  Pravite tudi: “VEDNO pa se pred kakršnokoli tako odločitvijo posvetujte s svojim odvetnikom. PRED odločitvijo, NE POTEM! ”

  Zgornja trditev pa DA drži le v “načrtovanem” svetu 😊, ko se ti pa zadeva sesuje nepričakovano, brez opozoril, ko si pod totalnim šokom, ko en od staršev prične vojno in ga vodi le egocentričnost, maščevalnost takrat težko razmišljaš in iščeš takoj nasvete pri odvetnikih. Takrat na prvo žogo želiš zaščititi le otroka in delaš stvari instinktivno.
  Ni vse črno/belo, sicer pa to že sami veste.
  Vse dobro in srečno, Mojca

  Reply
  • ad odvzem: zanimivo. Ste vložili pritožbo? Kaj je reklo višje?
   ad preklic stikov: vloga in teža CSD-ja je prevelika v primerjavi z njegovo dejansko odgovornostjo za svoja dejanja. To je osnovni problem.
   ad instinkt: mislim da je ena od najtežjih zadev zadrževanje instinkta v teh družinskih zadevah. Kar očetje dobro vemo 😉 🙂 🙂

   Reply

Leave a Comment