Primarno načelo: “Spremeni igro”

Kot moški se boriš proti sistemu, ki močno favorizira ženske. Marsikdo bi se strinjal, da velja prepričanje da je še tako slaba mati vedno boljši starš od očeta. Še sploh je zgodba kritična če mati vplete še zmagovalce nasilja.

In sedaj zlata pravila:

 1. če boš reaktiven, čakal in le odgovarjal na reakcije nekdaj boljše polovice – si popušil
 2. če ne obvladaš svojih instinktov & jeze – si popušil
 3. če igraš njihovo igro – si verjetno popušil, saj jo one vsekakor igrajo bolje ter imajo zato podporo, ki jo ti nimaš.

Torej?   SPREMENI IGRO!

 1. RAZMISLI o svoji zgodbi. Jo znaš povedati v 5 min? V 2? Kaj lahko dokažeš? Kako so zadeve povezane? Kaj jo vodi? Kje so njeni interesi? Kje so močne in kje šibke točke? Misli, misli, misli! Naredi si načrt.
 2. Izven okvirov: razmišljaj izven procesne problematike. Katere druge lastnosti ali dejanja matere ti lahko pomagajo v boju za otroke? Kje je njena šibkost? Če goljufa/laže tebe, je verjetno da goljufa še koga. Dela na črno? Utajuje davke? Preprodaja drogo? Razmišljaj kako lahko ti podatki ali pa izkoriščanje teh šibkosti pomagajo pri tvojih ciljih.
 3. Namesto da čakaš kaj bo priletelo bodi ti iniciator. Vodi igro! Določaj dinamiko kolikor le lahko. V pravnih postopkih so predpisani roki. A vmes se lahko vlagajo pripravljalne vloge, pridobiš izvedenska mnenja, najameš detektiva da kaj izve 🙂
 4. Planiraj in razmišljaj o daljšem časovnem horizontu. Ženske običajno niso pretirano spretne v dolgoročnem planiranju, izgubljajo se v detajlih. Zelo verjetno je (če je) premišljen samo naslednji detajl, ne pa celotna pot do cilja. Razmišljaj kako to tvojega cilja priti v npr. 2 letih (ali 20) in kako na poti do cilja gradiš odnose z otroci – namesto da se prepiraš z njo (in pred otroci v bistvu potrjuješ njene obtožbe kako si grozen).
 5. Ne izgubljaj časa z njenimi obtožbami. Zelo verjetno so tipske. Preizkušene. Delujejo na dva načina. Če še nisi psihopat po zaletavanju v zid postaneš in njene obtožbe so samoizpolnjujoča prerokba. Namesto tega raje 1 – RAZMISLI, nato pa jih z minimalno potrebne energije zanikaj in pojdi naprej. Namesto branjenja sebe (verjetno je v njenih obtožbah tudi zrno resnice, ti pa nisi brezmadežen) raje povej celotno zgodbo, svoje reakcije in nenazadnje tudi njeno ravnanje / spodrsljaje. Zapomni si: sodišče naj ne bi presojalo, ali si ti brez greha temveč izključno kdo je boljši starš. Pazi da te v procesnem delu ne zavedejo njene laži saj s tem le porabljaš dragoceno energijo (in sodnikov čas ter pozornost) za dvomljiv uspeh.
 6. Kombinacija dolgoročnega, potrpežljivega in vztrajnega zasledovanja ciljev na poti ter kratkoročnega, sprotnega blokiranja njenih napadov je verjetno najboljši garant za uspeh. Zelo verjetno je, da v kolikor ne bo dosegla hitrih zmag, zagnanost upade. Čas celi rane in bistveno mehča teren za kompromis.
 7. V veliki večini sta motiva za njeno ravnanje samo dva: denar in maščevanje.
  1. Zahteve po denarju se z nekaj pameti da precej dolgo blokirati, predvsem pa nad njimi imeti nadzor in jih koristno uporabiti. Preživnine NIKOLI ne pokrijejo apetitov matere – torej je kak cekin nad tem lahko primerno motivacijsko sredstvo.
  2. maščevanje: spet – ne pasti na njeno igro. Da se hoče maščevati je jasno. Nisi izpolnili njenih sanj zato si kriv. Vzel si njeno mladost (čeprav sta bila skupaj med njenim 30 in 33 letom 🙂 🙂 🙂 ). Hkrati bo vse tvoje proti-akcije prekvalificirala v poizkuse tvojega maščevanja proti njej. In ko smo pri tvojem maščevanju: stalno si ponavljaj, da popolnoma dovolj trpi že s tem ker ni s tabo. Ker je zaj*****la verjetno najboljšo šanso ki jo je imela v življenju. Bolj ko te sovraži in obtožuje, bolj se ukvarja s tabo. Bolj ko se ukvarja s tabo manj je srečna. Pred tabo so lahko še vzponi, ona je daleč čez svoj vrh. Dobro opravi svoje očetovsko poslanstvo in čez dvajset let bodo otroci radi prišli na obisk z vnuki (k njej verjetno ne).
 8. Ne popuščaj in ne išči kompromisov za vsako ceno. Edini kompromis, ki ga bo sprejela je tisti, ki ga bo sama predlagala. Vplivaš lahko torej le na okoliščine v katerih o kompromisih razmišlja (hint!) 🙂
  Imej razmišljene pogoje za vsak kompromis na katerega pristaneš. Pristajanje na kompromise brez pogojev ali v želji / predpogoju za nek njen korak (bognedaj “naredi to pa bom razmislila”) vodi v IZSILJEVANJE.
  Verjemi, NIKOLI NI DOVOLJ.
  NIKOLI! NI! DOVOLJ!
 9. Mediji ter ožje in širše javnosti
  Ožja javnost (prijatelji, vsa družina, cela vas ali ulica) bo tako ali tako vedela. Eni bodo na tvoji, eni na drugi strani. Nikoli ne boš o resnici prepričal vseh torej “f**k it” če ena njena prijateljica trobi okoli kakšen nasilnež si.
  Če imaš nesrečo (precej primerov je, ko so takele tudi spretne manipulantke) je precej enostavno napihniti zgodbo in poklicati medije, ki se s počasi že zlajnano doktrino “nasilja nad ženskami” skoraj obvezno udeležijo plesa.
  Skratka – ljudje bodo vedeli. Skriti ne moreš. Otroke boš težko ubranil saj bodo zvedeli v šoli. V kolikor bo krožila le njena “resnica” potem bodo slišali le-to.
  Zato prerasi svoj primarni moški impulz da se skriješ in da ne govoriš. Govori. Razloži. Pojasni. Predstavi. Zakaj misliš, da so otroci bolje preskrbljeni pri tebi? Zakaj misliš, da bi moral imeti pogostejše stike? Kaj je sostarševstvo in zakaj si ga želiš. Nikakor pa ne postani razglašen gramofon, ki vsakemu razlaga svoje videnje dogodkov in kakšna prasica je bivša, crkne naj prekleta kuzla.  Druženje s takim postane hitro dolgočasno.

 

 

Leave a Comment