Booklajf Sept 1996

Dan Simmons: Hyperion / The Fall of Hyperion / Endymion

Trilogični ZF kantos, primerljiv z Dunom ali Asimovo Fundacijo. Le da je še bolj kiberniran in posodobljen. Štorija? Človeštvo se razprede po vesolju. Pri tem mu pomaga umetna inteligenca, ki se je osamosvojila od ljudi in prebiva v TechnoCoru. Življenje je krasno. S farcasterji se v trenutku da potovati po vsej kolonizirani galaksiji (beam me up, Scottie). Hedonistična družba se nadvse zabava, je popolna demokracija, vse religije so dovoljene, a nobena nima pomembnega vpliva. Katoliška cerkev je v zadnjih vzdihljajih. Skratka, žur.

Pa se ti pojavijo Outsiderji – kolonija evolviranih človečkov, ki začne napadati planet Hyperion – strašno čuden in samosvoj planet. Ne le, da ga je naredil žalostni kralj kot planet pesnikov in umetnikov (ki jih prav umetniško podumira pošast Shrike imenovana) ampak je na njem najti vse vrste čudežev, od neskončnega labirinta do krucifiksov, ki skrbijo za reinkarnacijo. Hecno kajne.

No, na ta planet se odpravi skupinica sedmerih, katere je vsakega na svoj način ožigosal ta magični planet. Prva knjiga je izgubljena v obnovi njihovih zgodb. In to kakšni obnovi!!! Sedem prekletih (paralelizem s sedmimi naglavnimi grehi?) se spravi spraševati Shrikota z namenom ohranitve tega wundervesolja. Po legendi naj jih šest premine, enemu pa bo želja uslišana. Hehe, barbarsko žrtvovanje ima v tej trilogiji hiperfaktoričen pomen. Nice in sploh. Beri dalje, saj je prve knjige konec.

Druga knjiga – Outsiderji napadajo planet ravno ko je naša sedmerica pri Shrikotu. Timing pa tak. Hja, pa to ni vse. V vesoljskem washingtonu (namerno pisano z malo, kot sinonim kvazidemokratične iberoblasti op. BjB) se namreč odvijajo tudi druge zgodbe, od katerih se ena vrti okoli Katesovega cibrida, ki ga je Technocore naredil za raziskovanje človeških vedenjskih obrazcev. In ravno ta persona se spravi v Technocore, zaloti umetno inteligenco kako ustvarja tehnoboga in načrtuje uničenje človeštva. Pa se pojavi nekje še človeški Bog, ki je po naključju troedin in katerega en del je v prihodnosti zbežal iz bitke s tehnobožanstvom za prevlado nad vsem in vsemi. Weird? You ain’t seen nothin’ yet. Naj omenim, da cibrid zaplodi članico sedmerice? Še kdo sledi mogoče? Ne, ok, na kratko, Hyperion pade, Technocore pomori nekaj milijard potomcev stvariteljev, Melinda darling pa za obvarovanje človeške rase razsuje omrežje farcasterjev, saj nekako v njih biva Technocore. Vesolje je znova nepovezano, po padcu rimskemu podobnega imperija svoboščin in rajanja napoči srednji vek. In kaj bi bil temni srednji vek brez verskega fanatizma? Bedarija! Beri torej tretjo knjigo.

Potrjeno je torej, da človeški Bog obstaja. Da ima svojega antipoda, z veliko aproksimacijo sina Antikrista (beri Bog ustvari človeka, človek ustvari umetno inteligenco, umetna inteligenca ustvari tehnobožanstvo, ki se s pradedkom bori za vsevlado vesolja). Na Hyperionu rasteju krucifiksi, ki omogočajo instantno reinkarnacijo in življenje v prihodnjem veku (še poslednje sodbe ne rabiš), Vatikan pa je močnejši kot kdajkoli prej. Viva inkvizicija! Burn, slash, kill – v Božjem imenu in s posvetilom najvišjega služabnika. Dobro poznana zgodovina, kaj nastane, ko cerkev ločena od države anektira državo. Sicer je med borbo za Hyperion in sedanjo teokracijo minilo nekaj stoletij, kar pa ne moti toliko, da ne bi mogel otrok sedmerice bojevati boja zoper Cerkev. In pri tem boju pride na dan, da je Cerkev v procesu prevzemanja vladavine zapustila človeškega Boga in se spajdašila s Satanom.

Hoče kdo še več? Detajli?

Beri knjigo, potem se pa lahko ponovno lotiš programiranja internet agentov ali revizije 55. člena. Aleluja!!!

 

Za vas,

BJamesB

Leave a Comment