Javno pismo predsednikom strank

Spoštovana predsednica SAB mag. Alenka Bratušek,
Spoštovana predsednica DeSUS dr. Aleksandra Pivec,
Spoštovani predsednik SDS gospod Janez Janša,
Spoštovani predsednik SMC gospod Zdravko Počivalšek,
Spoštovani predsednik LMŠ gospod Marjan Šarec,
Spoštovani predsednik NSi mag. Matej Tonin,
Spoštovani predsednik SD mag. Dejan Židan,

slovenska država že nekaj časa ne deluje tako, kot bi morala, problemi se kopičijo, na obzorju se kažejo novi. Ustrezno se moramo pripraviti na tveganja, povezana s podnebnimi spremembami, trgovinskimi vojnami, korona virusom in demografskimi gibanji. Svetovno gospodarstvo se ohlaja, prav tako se zaključuje daljše obdobje rasti v Evropi in z njo v Sloveniji.

Slovenija pada na mednarodnih lestvicah konkurenčnosti in izgublja številne mlade, ki s svojim znanjem in izkušnjami bežijo v tujino. Po številnih kriterijih nas prehitevajo celo države srednje in vzhodne Evrope, ki so bile ob prehodu v demokracijo neprimerljivo manj razvite od nas.

Sloveniji zmanjkuje časa za sprejem razvojnih ukrepov, s pomočjo katerih se bomo lahko uspešno soočili s prihajajočimi izzivi. Prav tako si ne moremo več privoščiti odlašanja pri reševanju zdravstva in drugih javnih storitev. Odločen korak naprej moramo narediti tudi na področju digitalizacije, javne infrastrukture, trajnostnega razvoja in medgeneracijske solidarnosti. Predvsem pa moramo vsi skupaj vzpostaviti pozitivno klimo in okolje, v katerem bodo cenjene podjetnost, meritokracija ter skrb za sočloveka in ki ga ne bodo definirale strankarske zamere ter politikantska prepirljivost.

Slovenija bo v drugi polovici leta 2021 predsedovala Svetu Evropske Unije. Naši cilji morajo biti jasni in ambiciozni, predsedovanje pa moramo izkoristiti za izboljšanje mednarodnega ugleda Slovenije, za izgradnjo novih zavezništev in kot orodje za doseganje naših strateških ciljev.

Še ene predčasne volitve ne bi bistveno spremenile razmerja sil, bi pa prinesle večmesečno obdobje prostega teka, ki bi še poslabšal nedelovanje države, poglobil razvojni zaostanek Slovenije in upočasnil priprave na predsedovanje.

Stvari ne morejo v nedogled delovati same od sebe. Kam to pripelje, se je najprej pokazalo pri zdravstvu in obrambi, manj vidne, a vseeno prisotne, pa so posledice nedela na drugih področjih. Zato verjamemo, da je oblikovanje vključujoče, operativne in razvojno naravnane koalicije v danih razmerah najbolj odgovorna rešitev.

Zavedamo se, da je taka rešitev tudi najtežja, saj preseganje ideoloških razlik, strankarskih apetitov in osebnih ambicij terja pogum, zrelost in medsebojno spoštovanje. Pričakujemo, da boste v luči domačih in tujih izzivov vzpostavili prav takšno sodelovanje – v dobro države in vseh državljank ter državljanov.

Z odličnimi pozdravi, Mark Boris Andrijanič, dr. Jernej Buzeti, dr. Anže BurgerNevenka Črešnar Pergar, dr. Romana JordanMiha Lavtar, dr. Jernej Letnar Černič, dr. Igor MastenAndrej MerteljMarko Pavlišič, dr. Jerneja Penca, dr. Mark Pleško, dr. Sašo Polanec, mag. Tanja PorčnikMatej PotokarRok Ravnikar, dr. Žiga TurkMatej TomažinŽiga Vavpotič, dr. Peter Verovšek, dr. Blaž Vodopivec in Marko Voljč.

Leave a Comment