Junijski trendi

Inet-lajf:

ROX: Webcasting

Nova tehnologija, ki spreminja način dostopa do informacij.Vsi vemo, da je informacij na spletu vedno več in še te se navadno že skoraj dnevno osvežujejo. Težava nastane, ker enostavno ne moremo spremljati niti osnovnih strani. Webcasting postavi način brkljanja na glavo. Namesto da mi iščemo informacije, informacije iščejo nas. Webcasting se je začel s Pointcastom (o njem smo v Jokerju že pisali), sedaj pa vsaka resna firma razvija svoj način prenosa podatkov do naslovnika glede na njegove preference. Vsekakor eno najbolj vročih internet področij tega leta!

 

SUX: Microsoft Nuke bug

S primernim OOB paketom na določen port lahko nič hudega slutečemu uporabniku operacijskih sistemov Windows95 ali Windows NT preko interneta zlonamerni uporabnik sesuje računalnik. Načeloma naj bi sicer padla samo mrežna povezava, vendar pa očividci sporočajo tudi pojav BSOD (blue screen of death) na NT-jih in ekvivalenta na Windows mašineriji. Patch, ki se je pojavil na MS strežniku ne odpravlja napake popolnoma. Torej pazite in si po možnosti omislite požarni zid.

 

Soc-Lajf:

ROX: Ambasada Gavioli, Izola, petek

Že to, da je bajturina na obali, pove svoje. Če pa k temu prištejemo še nad-dizajnirano notranjost, za dance-manijake iber-glasbo, za očipasce pa obilo hiper-dizajniranih teles, potem je obisk očitno zadetek v polno. Cene so sicer občutne, vendar pa precej primernejše kot prejšnja leta (ko je bilo molzenje čez mejo vzdržnega). Sobotni obisk neljubiteljem italijanov odsvetujem.

 

SUX: Klub Metropolis, Ljubljana

Neonsko osvetljena menza, ki se trudi klub biti. Vstopnina 1K SIT občutno previsoka. Obiskovalci mešano, klima neustaljena. Dobrih očipasnih 3D objektov je tako malo, da pojav kakega zbudi začudenje. Še vedno se bolj splača narediti tistih dvajset korakov več in se znajti v K4. Je vsaj real-odpuleno in ne would-be-dizajnirano-odpuljeno. Obisk vzdržen mogoče le tropcem, ki so brali Cyberpunk Handbook (glej Kiberbranje).

 

Hard-Lajf:

ROX: Microsoftov dodatek za USB

Končno smo dočakali podporo za nov standard periferne opreme. Universal Serial Bus obljublja, da bo rešil večino težav pri priključevanju tipkovnic, miši, skenerjev, digitalnih fotoaparatov in druge šare, ki pripomore k kilometrom kablovja na zadnji strani računalnika. Dokler ni MS proizvedel gonilnika za Win95, so bila pričakovanja o bogati izbiri periferije bolj mokre sanje. Upajmo, da bodo sedaj HW ponudniki pohiteli in da se bo do Božiča nov standard prijel.

 

SUX: Gretje AMD K6 procesorjev

Ko smo že mislili, da imamo končno dostojnega tekmeca Intelovim procesorjem, se pojavi težava s hlajenjem. Na testnem pultu je procesor po nekaj minutah delovanja z ventilatorjem na hladilniku dosegel preko 50 stopinj celzija. Kaj se bo z njim dogajalo v zaprtih poceni tajvanskih kištah z neustreznim hlajenjem in mnogo prekmalu s prahom zamašenih napajalnikih si lahko le mislimo. Nasvet: za tiste, ki lahko počakajo – počakajte ali kupite alternativo. Za tiste, ki čakati ne morejo – obvezno dodaten vsaj 80×80 mm (100x100mm je še bolje) ventilator na ohišje čimbližje procesorju.

 

IRC-Lajf:

ROX: Vedno več slovenskih kanalov

Hvalabogu da počasi oživljajo tudi drugi slovenski kanali in ne le #slovenia. Alma mater je postala tako preobremenjena, da je popolnoma nepregledna in še najbolj spominja na carigrajsko tržnico. In zakaj naj bi v enem kanalu razpravljali o vsem in vsakomur, če se lahko naredi svoje kanale. In res se začenjajo lokalni kanali s stalnimi obiskovalci in največkrat bolj zanimivimi temami, kot je #slovenia. Zelo aktiven (in verjetno se bo to čez poletje še stopnjevalo) je #portoroz. Verjetno najbolj dodelan kanal pa je #zleht, ki ima svojega nadzornega bota, homepage pogostih uporabnikov in celo jasno in prijazno politiko do uporabnikov. Zelo pohvalno!

 

SUX: Nukanje

Odkar so na mreži na voljo programi, ki znajo (celo pod Winsi) pošiljati OOB pakete, je nukanje postalo lajmerska zabava. Če ti je kdo včasih spustil bombo, si si rekel “ala mu vera” in resetiral mašino. Dandanes so besede manj mile, saj je programov za nukanje več kot znaša povprečni IQ uporabnika le-the.

 

Moto-Lajf:

ROX: Scooter-cup

Z dirkami nepredelanih ali friziranih skuterjev se končno spet vrača obdobje poceni motošportnih dogodkov. Spodoben tekmovalni hardver je od konca MZ klase krajem osemdesetih zahteval kilo-, če že ne megabakse. Z novim pokalom pa so se vremena motokranjcem zjasnila. Skuter za 2-3K nemcev, dovolj spodobna frizura pa se pričen tam pri 1K. Eden od ponudnikov ima celo svoj HM (www.lindempa.si, oprema Polini).

 

SUX: BjB-ju spusti oljni hladilnik

Po naduspešnih pripravah se je vaš trudeči odpravil na dirko v Portorož. Jasno da dvomov o uvrstitvi ni bilo, saj rdeči zlodej za šalo v startu prehiti celo Febotov bolid. Do Razdrtega vse v redu… A glej si smole, ko se začne na cestninski postaji iz zadka kaditi bel dim. Geriatrični simptom smo lokalizirali na razpoko v oljnem hladilniku. Po treh dneh črnih rok je avtek spet v voznem stanju.

 

Leave a Comment