MICROSOFT Internet Explorer 4.0

BjamesB does future windows

Po pretečenih 110 mesecih odkar je dan zagledala zadnja reinkarnacija spletnih brkljalnikov (Netscape Navigator 3.0 in MICROSOFT Internet Explorer 3.0) je pred nami nova verzija popularnega brkljalnika. Po Microsoftovih podatkih več kot 15 milijonov ljudi uporablja njihov spletni brkljalnik, tako da lahko rečemo, da se jim verjetno splača vlagati v razvoj novih izpeljank. Zakaj sem rekel da se MICROSOFT-ju izplača vlagati v razvoj? INTERNET EXPLORER je ja brezplačen proizvod, ki ga vsak lahko naloži z vsemreže! No ja, poznati moramo ozadje. Prvič, MICROSOFT obvladuje namizne operacijske sisteme. če bi nekdo naredil tako dober brkljalnik, da bi nadomestil operacijski sistem (kar se mi milo rečeno zdi smešna trditev), potem bi bil gigant ob prevejšen del pogače. Drugi, manj trivialni razlog pa je v tem, da tisti, ki obvladuje brkljalnike obvladuje nadaljni razvoj interneta. Na internetu so vse stvari v razvoju. In da ne bi postal popolni kaos, se uporablja mehanizem RFCjev (Request For Comments), kjer si inventivno podjetje spomni novo tehnologijo, specifikacije zanjo pa predloži ITFu za odobritev. In če za predlogom stopji nekaj milijonov uporabnikov, ki novo tehnologijo lahko uporabljajo, je predloženo ponavadi sprejeto.

Sedaj pa pridemo do kavlja na katerem se na mreži obračajo zelenci. Kdor vodi najnovejšo tehnologijo prodaja orodja zanjo. Od strežnikov, preko prograMicrosoftkih orodij in oblikovalskih programov do komponent. In kar naenkrat zastonjsko talanje brkljalnikov postane velik biznis.

Toliko o ozadju novega brkljalnika. Sedaj pa poizkušajmo odgovoriti na vprašanje, če je vredno INTERNET EXPLORER 4.0 naložiti….

 

INTERNET EXPLORER 4.0 ni le brkljalnik

…ampak je predvsem podaljšek namizja. že dolgo se je govorilo, da namerava MICROSOFT združiti brkljalnik in namizje v enotno obliko. Za vsem stoji filozofija, da datoteka na internetu ni nič drugačna od datoteke na disku, le pot do nje je malo drugačna. In ko smo že pri tem, zakaj ne bi tudi za ozadje namizja uporabili kar HTML dokument, tako da lahko damo na primer linke ali pa dinamične komponente iz Jave ali ActiveXa?

Rečeno storjeno. Prva stvar, ki sem jo naredil po inštalaciji je kreiranje novega namizja. Kako sedaj le-to izgleda je videti na spodnji sliki. Kreiral sem dokument, ki je v bistvu enostavna trodelna tabela. Levi del je namenjen ikonam na namizju (ikone enostavno z miško premakneš na željene dele podloge) in je končno razdeljen na pregledne in logične dele. Srednji del je namenjen odpiranju manjših programov in je zato prazen, v desnem delu pa imam zgoraj svoje napogostejše linke na spletne strežnike, spodaj pa se nahaja ActiveX kontrola, ki opravlja funkcijo bivšega PointCasta in katere edini namen je, da me sproti seznanja z novostmi (sem pač len in nimam časa stalno brskati po sitih).

Sedaj ko je namizje prosto programibilno se lahko odpre prava revolucija kreativnosti. če smo bili s prejšnjim ozadjem omejeni na statične .bmp-je lahko novo namizje vsebuje animirane gife, video filme, glasbeno podlago, dinamični tekst… Prav zanimivo bo pogledati namizja ko se INTERNET EXPLORER 4.0 virus razširi (hej, staro reklo malo spremenimo in »Pokaži mi svoje namizje in povem ti, kakšen si…« postane nov zakon).

Pa ni novo le namizje. čim začnemo odpirati znane ikone Moj Računalnik se prikaže nova kozmetika.

Levi del zaslona je namenjen poznanim ikonam. Desni del pa vsebuje HTML opis panela, ki se spreminja, ko z miško zapeljemo preko ikone. Pa s presenečenji še nismo pri kraju. Ko odpremo Kontrolno ploščo najdemo v desnem opisnem delu gumb Connect, ki nas v hipu vrže na MICROSOFT spletno stran s tehnično podporo, tako da lahko naložimo nove gonilnike, pregledamo FAQ ali zatežimo z mailom. Tehnična podpora kot se šika v dobi globalne povezljivosti.

Pri MICROSOFT-u pa očitno niso polovičarji. Posebno simpatična lastnost se imenuje FOLDER.HTM in je HTML dokument za spletni pogled na disk. Tako lahko v ta dokument napišemo hiperlinke za najpogosteje uporabljane dokumente, opišemo disk ali pa samo enostavno vključimo sliko mrtvaške glave ki naj vsem nepooblaščenim uporabnikom pove, da na disku nimajo kaj iskati. Podoben spletni pogled pa imamo tudi v Raziskovalcu (na kanvasu z seznamom datotek kliknemo desni gumb, izberemo VInternet Explorerw in obkljukamo Web). Jasno je, da lahko povežemo tudi datoteke in mape z večih diskov ter tako naredimo virtualni disk.

 

Internet integracija

INTERNET EXPLORER 4.0 ne pride le v obliki namizje + brkljalnik ampak je vanj vključen tudi odjemalec za elektronsko pošto in novice ter nova izpeljanka NetMeetinga. Ker sem o slednjem že pisal, naj povem, da ima nova različica možnost prenosa videa, dodane pa so tudi opcije, ki so v verziji 1.0 močno manjkale (file transfer, možnost izbiranja oseb preko web strani, …).

O Outlooku naj na tem mestu napišem le popravek iz članka o pisarni v prejšnji številki. Outlook zna avtomatsko razvrščati pošto. Za to uporablja mehanizem, ki mu pravijo Rules Wizzard. žal pa je potrebno za razvrščanje vsakega uporabnika vpisati v adresar in mu določiti pravila (ki so sicer jako močna, ampak na čase že prav nepregledna). Groba napaka je, da ne moreš uporabljati internet notacij in wildcard karakterjev. če kdo zna prepričati Outlook naj vso pošto prihajajočo od *@microsoft.com spravi v ustrezno mapo naj recept hipoma pošlje po mailu (velja tudi če si zaposeln pri MICROSOFTu).

 

Kakšen pa je brkljalnik

Na prvi pogled prav nič spremenjen. Ikone so enake kot v starem, tudi meniji dajejo poznan vtis. šele ko brskamo po njih ugotovimo, koliko je novega. Prva stvar ki jo opazimo, je možnost avtomatske nastvitve brkljalnika v panelu Connection. Tako lahko le vpišemo URL strežnika internet ponudnika in brkljalnik bo odletel tja in nastavil proxyje in podobne za laike težke orehe. Druga novost, ki pa mi ni čisto jasna ampak izgleda jako cool se skriva v panelu PrograMicrosoft. V sekciji MICROSOFT Wallet se skrivata adresar in Payment Manager. Vanj lahko vpišemo številko kreditne kartice in brkljalnik obljublja, da bomo z njo lahko varno plačevali preko vsemrežja.  Simpatična je tudi nova oblika nastavljanja naprednih parametrov. V prejšnji inkarnaciji je bilo nastavljanje parametrov povezano z iskalnimi glavoboli, v novi izpeljanki pa so končno vključili drevesno strukturo parametrov.

Posebne nastavitve so namenjene naročninam. Naročnine so nov pojem in skupaj s kanali predstavljajo obrat v filozofiji surfanja. Zakaj bi namreč moral preverjati sam sproti, kadar se stran spremeni. To jasno lahko počne brkljalnik brez mojega vpisovanja URLjev in neproduktivnega čakanja. Sedaj se lahko na določeno stran kar naročim in brkljalniku povem, kako redno (enkrat na uro, dan, teden ali mesec) naj to stran pregleda za novostmi.

 

Novosti v HTMLju

Internet Explorer  4.0  pa dvigne tudi lestvico pri prikazovanju HTMLja. Uporablja novo paradigmo, imenovano DynamicHTML. Ime pove vse. Sedaj lahko povezujemo statične strani narejene v HTMLju z dinamičnimi apletki. Tako po novem ni več potrebno za razne efekte v tekstu pisati java okenc, ampak lahko z VBScriptom ali JavaScriptom manipuliramo kar  z HTML objekti. Kako to poteka?

Preprosta funkcija

function headline_onmouseover()

headline.style.color= “#FF3300”

end function

enostavno ob prihodu miške čez <Hx> tag spremeni barvo teksta. In tega je obilo… Na sliki sta primera, kako v INTERNET EXPLORER 4.0 prikazujemo kolapsibilni tekst. Ko zapeljemo z miško nad SiteMap se ta pordeči, ko pa kliknemo z njo, se nam odprejo podpoglavja.

Očitno prihajajo morasti časi za oblikovalce spletnih strani. če je bil hujši kulturni šok že uporaba »prijaznega« Notepada kot primarnega urejevalnika HTML strani (HTML je pač deskripcijski jezik)

in vpisovanja tagov namesto klikanja po menujih, jih sedaj čaka še dobršna mera Java ali VisualBasica. Jasno, če želijo da spletne strani ohranjajo svojo privlačnost! Draga mladina in ostalo bralstvo, obetajo se fantastični časi za polnjenje žepov.

Bilo bi nesmiselno izgubljati preveč časa z opisovanjem novosti. Verjemite na besedo in si oglejte http://www.microsoft.com/Internet Explorer/Internet Explorer40/demos.htm.  Zanima me edino le, koliko strani bo urejeno po novih standardih, saj se še CSS, novost iz INTERNET EXPLORER 3.0 ni najbolje prijel verjetno ravno zaradi Netscapovega odklanjanja predlogov, ki pridejo iz Redmonda (kar je precejšnja škoda).

 

 

Stabilnost

Glede na to, da je bilo s prvimi izpeljankami brkljalnikov četrte generacije precej težav (Navigator je uspešno sesuval sistem, predhodniki INTERNET EXPLORER 4.0 pa so veselo obešali namizje) skepsa ni bila odvečna vrlina.

Po za INTERNET EXPLORER precej napornem testiranju lahko rečem, da INTERNET EXPLORER 4.0 Platform PrevInternet Explorerw sicer ni popolnoma razhroščen, je pa uporaben. Zgodi se, da brkljalnik včasih (a po pravici povedano redko) sesuje samega sebe in se ugasne. Vendar pa dosedaj še noben razpad ni povzročil zamrznitev operacijskega sistema ali padec ostalih aplikacij, kar lahko v današnjih časih štejemo za lepo državljansko obnašanje. Zadošča že, da brkljalnik ponovno zaženemo in že lahko delamo naprej.

 

Zaključek

Hočem večje pipe! Neskončnokrat ponovljena želja postaja že kar molitev za lahko noč v tej kolumni. Ampak INTERNET EXPLORER 4.0 omogoča znova toliko novosti, da je pa kar greh, da človek zaradi premajhne pasovne širine ne more izkoristiti spletne televizije in podobnih goodijev.

še sklepna misel: Netscape Navigator je brkljalnik za tiste, ki ne morejo poganjati INTERNET EXPLORER 4.0.

 

Vaš vdani (a ne MICROSOFT prodani, da ne bo pomote)

BJamesB

 

 

 

Leave a Comment