Booklajf: Junijsko kiberbranje

BjamesB odpre novo knjižno rubriko

Majski mesec je prinesel kar nekaj knjig na »siromašne« knjižne police hard-core bralca. In da je bila vsa stvar še lepša, je bilo med prvomajskimi prazniki celo nekaj časa za branje. In z globoko željo po širjenju duha in deljenju intelektualnih dobrot z širnim bralstvom je tu izbor literature, ki jo je potrebno prebrati.

Knjiga meseca:

Arthur C. Clark: 3001 The Final Odyssey

Založba Voyager1997

Cena: 4500 SIT (trda vezava)

Zgodba:

Vsi poznamo fabulastičen Kubrickov film Odiseja 2001. Clark je zanj napisal scenarij na zahtevo režiserja, ki je davnega 1961posnel revolucijo znanstvene fantastike in z njim povzdignil žanr na salonski nivo. Ker je bila tema preveč mikavna (prav tako tudi zelenci), Clark ni izpustil priložnosti in monolit nadgrajeval v Odisejo 2010 (tudi posneta na celuloid), Odisejo 2061 in jo končno razvil v Odisejo 3001. če je bila druga knjiga znosna in tretja pod kritiko, potem je zadnji del končno spet na dostojnem nivoju. četrti del se bolj kot na predhodnika navezuje na prvo knjigo, saj v njej po tisoč letih najdejo hiberniranega Franka Poola lebdečega med zvezdami in ga oživijo. Kot se verjetno spomnite, je Franka HAL v napadu norosti vrgel v vesolje gotovi smrti naproti. Poleg njega v drugi vrsti glavnih junakov nastopata še Dave Bowmand in HAL, ki s svojo digitalizirano eksistenco sobivata v monolitu. Knjiga preosorazmerno vodi k združenju junakov na Europi in skupnemu iskanju Boga. Ki pa ni le Bog ampak je hekerski Bog, ki je s svojimi superračunalniki/skenerji/materializatorji v obliki monolita posejal galaksijo. In ker je Bog star in počasi sliši, je edina možnost, da človeštvo reši Zemljo in z njo lasten obstoj v tem, da Očetove kreacije okužijo z računalniškim virusom. No, pa se potrdi reklo, da so otroci nehvaležni…

Mnenje:brez branja te knjige ni vstopa v prave kroge, torej zelo priporočljivo

Ocena: štiri snežinke

 

Douglas Coupland: Microserfs

Založba Flamingo, 1995

Cena: 1,799.00 SIT

Zgodba:

Kaj se zgodi, ko zaposleni pri Microsoftu ugotovijo, da razen 16 urnega delavnika, propadajočih telesih, neobstoječega osebnega življenja in z njim povezanih ročnih vaj pred spanjem nimajo nič? In kaj se zgodi, ko se zavejo, da je BillG božanstvo, ki ga obožuješ brez da bi razumel njegove razloge in motive? če k temu dodamo še to, da je delnic za zaposlene vse manj, potem je čas za razmislek. In po razmisleku je najbolje dati odpoved, se spakirati v minivan in se odpeljati v sončno Kalifornijo ter se tam pod a.) vpisati v fitnes klub. Ker pa volk kožo menja, čudi nikoli, je pač potrebno ustanoviti softversko hišo in programirati digitalni objektni Lego. In spet 16 ur na dan preživeti za računalnikom…

Mnenje: zgodba ni da bi nehal dihat, pisanje pa je v redu in dostojno digitalno, glavni adut je oris življenja bitij v simbiozi s C++ kompilerjem

Ocena: tri snežinke

 

 

St. Jude, R.U.Sirius in Bart Nagel: Cyberpunk Handbook (The Real Cyberpunk FakeBook)

Založba Arrow

Cena: 1,999.00 SIT

Zgodba:

Je ni. Priročnik za stare mame in would-be digitalnike o tem, kako optimizirati image, besednjak in obnašanje za to, da te v prvih tridesetih sekundah ne vržejo iz pravih klik.

Vsak, ki želi postati cyberpunk/heker/kreker/BjamesB/BillG ima na voljo le eno pot. Najmanj 10 let intimnega 12 urnega dnevnega druženja z računalnikom, 600 strani literature na mesec (take, ob kateri je Višja Matematika II recept za marmelado), porezane roke od poceni tajvanskih ohišij in zagrizeno odpovedovanje socialnemu življenju.

Za tiste, ki imajo časa le do poletnih počitnic (biti cyber je iz neznanih vzrokov pri nežnejšem spolu in lajmerjih zadnje čase hot), sta potrošena dva slaba jurja verjetno smiselna investicija. Izredno dober slovar izrazov, modni nasveti, poglavje o tem kako dekorirati sobo in celo kratke vsebine knjig, ki bi jih MORAL prebrati in filmov, ki jih je POTREBNO videti.

Mnenje: zaradi takih FakeBookov začenjajo znalci uporabljati knjižno slovenščino (ali vsaj aproksimacijo le-te) in nositi kravate. Potrebno se je pač ločiti od raje.

Ocena: 3L1T3: 1 snežinka

Lajmerji: 5 snežink

 

 

URL knjig: Ljubljana.pasaža_Marcus.Knjigarna_Philip_Wilson,

IP: 061.133.03.32

Lestvica:

5 snežink: freezin’

4 snežinke: zlo cool

3 snežinke: cool

2 snežinki: dosti cool

1 snežinka: mlačno

 

 

 

Leave a Comment