28-2-2020: Obisk na CSD Kamnik in ovadba za kaljenje javnega miru

Dne 12.2.20 prejmem od CSD Kamnik vabilo na priznanje očetovstva dne 4.3.2020

Dne 24.2.2020 pa še vabilo za pogovore o stikih, odposlano 14.2.20. V njem me CSD vabi na pogovor dne 28.2.20 ob 11:00.   Začudi me, kako to, da naj bi se najprej pogovarjali o stikih, šele nato pa o mojem očetovstvu. Očitno nekdo hudo zavlačuje, a je pri tem naredil napako.

Dne 27.2.20 pošljem na CSD Kamnik prošnjo, da naslednji dan uredimo tako priznanje očetovstva kot stike. CSD odgovori, da postopka naslednji dan ni moč združiti, da pa lahko prestavimo na naslednji teden. Naslednji dan sem namreč dogovorjen tudi na PP Kamnik glede Karininega družinskega nasilja in bi glede na to, da zaradi službe in skrbništva starejše hčere nimam časa na odmet, zelo rad vse obiske združil v en dan.

Dne 28.2.20 ob 07:57 mi CSD Kamnik pošlje email in prestavi termine na 13.3. (priznanje) in 18.3 (pogovor o stikih). Ker zaradi pogovora na PP Kamnik glede družinskega nasilja ne vidim maila CSD, pridem ob naročeni uri na CSD.  Sprejme me moj skrbnik  (MS) ob 10:58, začneva s pogovorom.

Razloži mi, da zaradi nujnih opravkov kolegic in odhoda na teren ne moremo opraviti razgovora o stikih, na katerega sem bil vabljen ampak mi lahko da le informacije o tem kaj je za mene najbolj smiselno da uredimo pred predhodnim družinskim svetovanjem in da uredimo priznanje očetovstva preden se nadaljuje postopek o stikih.

Povem za nelogičnosti v usklajevanju terminov. Vprašam če bom dobil kak zapisnik o tem. Pove mi, da na podlagi današnjega sestanka zaradi tematike ne bodo pisali nobenih zapisnikov. Protestiram, zato stopi po nadrejeno – pomočnico direktorice (PD).

Ob 11:03 se pridruži PD, MS nepopolno povzame dogajanje okoli vabljenja g. Mertelja. Povem da me čudi, da ne dobim nobenega zapisnika, saj sem pri podobnem pogovoru v Šiški le-tega dobil. Zato najprej poizkušam snemati pogovor, vidim nejevoljo (in kasnejše opozorilo) in ugasnem snemanje ter začnem s sprotnim zapisovanjem pogovorora.

PD mi pove, da dokler ne priznam očetovstva nimam kot oče nobenih pravic, četudi me je ga. Škufca vpisala kot očeta. Pove še, da niso institucija za to da bi se z nekom borili, mi smo tu da pomagamo ljudem; Zelo bi bila vesela če bi uspeli vzpostaviti odnos ki bo koristil vsem.

Mertelj: “kako naj od vas dobim pomoč?”

PD: “Ta trenutek ko ni urejeno očetvostvo za tega otroka se o tem konkretnem otroku ne moremo pogovarjati!”
Oni me lahko napotijo in dajo informacije, kaj je z moje strani možno urediti. Če se hočem pogovarjati o stikih je predhodno vprašanje priznanje očetovstva.
Stopi po kolegico. Pride referentka. Pove mi da formalno nisem oče in da so moje možnosti da priznam otroka ali pa da sprožim postopke na sodišču za ugotavljanje očetovstva.

Mertelj: “ali lahko vidim otroka?”

PD: “Če vam mama dovoli”

Mertelj: “druge pravne podlage nimam?”

PD: “druge pravne podlage na žalost nimate”

Referentka: “V tem trenutku imate toliko pravic do tega otroka kot jaz”

Ali je s tem postopek Predhodnega svetovanja ustavljen, zamrznjen, dokončan mi ne pojasnijo. Prav tako me nihče do slej ne opozori na nepovratnost priznanja očetovstva, zato eksplicitno vprašam.

Mertelj: “torej če razumem nimam nobenih pravic dokler ne priznam očetovstva. Vendar pa če priznam očetovstvo ne morem več tega od-priznati, če se na testu ugotovi, da oče nisem.”

PD: “tako je.”

Pogovarjamo se o tehniki vpisovanja, ugotovijo da nimajo številke za knjiženje (?), jo morajo še dobiti iz UO Ljubljana. Na koncu ugotovijo, da jo imajo. Zato se vseeno dogovorimo, da gremo v pisarno referentke urediti vpis očetovstva. Ob navajanju podatkov o naslovu povem za sproženo preselitev ter odjavo v Švici. Povem da očetovstva zaradi ravnanj matere ne morem priznati, da pa upam, da bomo čimprej naredili test in potem z veseljem začnem skrbeti za otroka. Tako opombo damo tudi na priznanje.

S PD se, medtem ko kolegica izpolnjuje formular, pogovarjava in zaprosim jo za termin, saj bi rada prišla do njih z mojim odvetnikom. Vpraša zakaj in povem da zaradi vseh pomot in čudnih naključij nimam največjega zaupanja v njihovo nepristranost. Odgovori, da bi na ta sestanek povabila tudi direktorico. Dogovoriva se, da moj odvetnik pošlje vabilo in predlaga termine.

Zahvalim se za sodelovanje in povem, da me veseli da smo danes zaključili eno zadevo ter uredili tudi glede druge. Povem da me veseli današnji konstruktiven duh in sodelovanje. Obisk zaključim ob  12:07.

Na poti iz Kamnika sem bil spotoma dogovorjen še za obisk pri Karininem stricu, s katerim se občasno slišiva, saj edini od družine komunicira z mano. Najavil sem se mu že prejšnji večer. Ko sem se vračal sem ga poklical, a mi ni dvignil, zato sem se pred kavarno ustavil in šel pogledat, če je mogoče notri. Ni ga bilo.

Precej zoprno, ker sem vzel 3 vreče Karinih stvari, najdenih po hiši, ki sem jih mislil oddati pri njem.

Kavarna je 50m oddaljena od Karininega bivališča. Glede na to da:

  • mi Karin ne odgovarja na SMS/Viber,
  • da jo ne kličem po telefonu,
  • da po več kot mesecu dni od rojstva še vedno nisem videl hčere,
  • da so mi na CSD rekli, da se morava z njo dogovoriti,
  • ter da nimam nobene prepovedi približevanja – pa se kljub temu Karin nisem nikoli približal

sem se zapeljal do nje. Upam da je po rojstvu kaj bolj normalna, pa še njene stvari bi jih lahko oddal, saj se mi res ne ljubi ponovno gledati cirkusa pred mojimi domačimi vrati (glej obisk 3.11.2019 in obisk 14.12.2019).

Pozvonil sem na vrata, do njih je prišla njena 90-letna babica ter me skozi zaprta vrata vprašala, kaj želim. Povem da bi rad govoril s Karin. Večkrat jo pokliče. Kaj Karin nadstropje više odgovarja da ne bo prišla. Gospa me vpraša »zakaj ste tako žleht«. Povem, da bi samo rad videl svojo hčer in da bi se rad pogovoril s Karin o testu očetovstva. Pove mi, da »jo narkomani že ne bojo gledal«. Zabrusim ji nazaj, da je narkoman edinole njena vnukinja, se obrnem in oddidem. Pred vrati sem bil kako minuto in pol, ves čas kulturen in umirjen.

Pokličem na 113 ter prijavim, da mi je bil onemogočen stik z otrokom. Pošljejo me na PP Kamnik. Odpeljem se tja, kjer me že pričakujejo. Izvem da je na PP Kamnik klicala tudi Karin ter da so jih obvestili o mojem klicu na 113. policistka na recepciji mi pove, da bo naredila zaznamek na podlagi posredovanega iz 113 Na hitro preletiva vsebino. Pove da bo dopolnila, a da mi številko delovodnika ali kako drugo številko ne more dati. Da mi še napotek, da naj moj odvetnik pošlje zaprosilo na PP Kamnik in bo dobil kopijo.

Dne 15.3.2020 dobim klic iz PP Kamnik, nato pa še njihovo pismo:

 

 

 

Leave a Comment