Počeni kondom ali Zakaj Julian Assange noče na Švedsko

Uniformna kakofonija medijskega spremljanja »primera Wikileaks« in aretacije njenega predstavnika Julliena Assangea me moti. Informacijo najlažje skriješ v poplavi drugih informacij. Če uporabimo še nekaj znanja vsakega oglaševalca na internetu vemo tudi, da so besede, ki na spletu povzročajo največ šuma sex, rape, gay, terorist.  A čeprav so taktike uspešne pri večini medijskih konzumentov, za zahtevnejše uporabnike internet kot medij ponuja možnost globljega vpogleda.

Vir diplomatskih depeš (ter tudi znanega posnetka ubijanja civilistov iz helikopterja) je menda vojak Bradley Manning, ki ga ameriški mediji (in po njih povzemajoči preostali svet) označuje kot nedružabnega gayjevskega nerda. A znanci opisujejo Manninga kot dostojnega mladega moža, računalniškega navdušenca iz Crescenta, Oklahoma. Mesto je znano po tradiciji whistle-blowinga.

Ker si študija ni mogel privoščiti, je Manning kot toliko mladih Američanov svojo pot do univerze videl preko vojske, ki služečim po izteku roka zagotavlja štipendije. V Iraku kjer je bil stacioniran, je imel dostop do zaupnih podatkov. Še ena od Bushevih neumnosti, ki je po 9/11 poenotil podatkovne baze vseh državnih agencij ter omogočil dostop do njih praktično vsem državnim uslužbencem. Ob gledanju izprijenosti vojne je Manning verjetno ravnal po zgledu whistle-blowinga iz druge podobne vojne – vietnamske. Vrhovno sodišče ZDA je namreč v primeru Pentagon papers odločilo, da je trebasvobodo tiska (1. amandma) spoštovati tudi v primerih, ki so za državo – ali bolje oblast – neprijetni. Že nekaj mesecev (od maja) je Manning aretiran v Quantico marine base v Virginiji, kjer mu dovolijo eno uro gledanja televizije dnevno.

“Hypothetical question. If you had free reign over classified networks for long periods of time… say, 8-9 months… and you saw incredible things, awful things… things that belonged in the public domain, and not on some server stored in a dark room in Washington DC… what would you do?”
“I don’t believe in good guys versus bad guys anymore. Only a plethora of states acting in self interest.”
Manning v pogovoru z hekerjem, ki ga je ovadil policiji

In sedaj nazaj k Assangeu in njegovi obtožbi za posilstvo. Švedsko tožilstvo se je dolgo upiralo objavi podrobnosti in sedaj počasi postaja jasno, zakaj. Poglejmo kronologijo. 14 avgusta je po govoru Assange spal z Anno Ardin (31). Ta se je po prihodu domov takoj pohvalila na Twitterju da je skupaj z “the world’s coolest smartest people, it’s amazing!”. Tvite je Anna kasneje poskušala izbrisati in zahtevala tudi njihovo brisanje iz spletnih arhivov.

17. avgusta je po drugem govoru Assange spoznal Sofio Wilén (25) in spal tudi z njo. Ha, če  te že svet preganja in se skrivaš s statusom svetovnega rokovskega zvezdnika, verjetno lahko obojestransko osrečuješ kakšno grupijevko. In tudi Sofia se je takoj pohvalila po esemesih prijateljicam. Čudno, da ni objavila še kakšnega filmčka na Facebooku. 19. avgusta sta se gospodični srečali, se pogovarjali in se 20. avgusta družno napotili na policijo.

Njuna tožba zaradi posilstva, vložena po nekajdnevnem hvalisanju, s kom sta spali, je bila zavrnjena. Nato jo je pobrala državna tožilka in jo prepakirala v naslednji biser: »Začelo se je kot konsezualni spolni odnos, a ker je vmes počil kondom in je g. Assange nadaljeval, je to posilstvo«.

According to the Swedish tabloid Aftonbladet, the photographer contacted the other woman two days after her assignation with Assange, and the two apparently had a conversation in which it became clear they had both had sex with Assange. The photographer was worried about having had unprotected sex and decided she wanted to go to the police.
The other woman accompanied her to the police station on Aug. 20 just to support her but then told the investigating officer on duty that she, too, had had sex with Assange, Aftonbladet reported.
Based on what was said to police, the on-call prosecutor, Marie Kjellstrand, decided to issue an arrest warrant on charges of rape and molestation, and the next day the story hit the Swedish paper Expressen and newspapers all over the world.
Kjellstrand’s decision was overruled the following day by a higher-level prosecutor, Eva Finne, who withdrew the arrest warrant and said she did not see any evidence for rape allegations.
Then, on Sept. 1, a third prosecutor, Ny, re-opened the rape investigation, implying that she had new information in the case.

Razlogi za to – in Assangeovo nasprotovanje izročitvi Švedski – se mogoče skrivajo celo v še neobjavljenih depešah.

 

odzivi: 2 na “Počeni kondom ali Zakaj Julian Assange noče na Švedsko”
  1. Forestina

    http://www.therealnews.com/t2/…..mival=5968

    Investigative Journalist and Ray McGovern, Retired CIA Analyst discuss Wikileaks

  2. jože p. damijan

    Resničnost predstavlja celo bolj izvrsten in napet politični triler od fikcije.

Leave a Comment