Volil bom Evropo, kot je bila oglaševana!

(razmislek ob Evropskih vollitvah 2019, nedokončano in nikjer objavljeno)

Rad se odprto pogovarjam z izobraženimi in emancipiranimi ženskami. Rad enakovredno delam z njimi in za veliko mojih uspehov se lahko zahvalim njihovim idejam. Všeč so mi njihovi lasje, ki plapolajo v vetru. Srečen sem, ko vidim nasmeh na njihovem obrazu.

Rad se odkrito pogovarjam o religijah in spoznavam, kaj razmišljajo drugače misleči. Brez nam sekajo glave ali da gorimo na grmadah (inkvizicija, smo že vzeli med 12st in 19st). Ne bi bil rad kolateralna žrtev vojne med dvema verskima ločinama glede tolmačenja (1455-1781).

Kot tramvmatizirana gospodična, ki so jo starši strogo ocenjevali, se…

Evropejci smo ponosni nase, na svojo zgodovino, glasbo. Našo kulturo je sprejel ves svet. Naša razmišljanja (egalite, fraternite, liberte) so zapisana v človeške pravice in kot deklarirani in ponekod celo realni ideal sprejete s strani človeštva. Ne govorim o družbenih sistemih, ki smo si jih pretežno izmislili in formalizirali v Evropi (demokracija, kapitalizem, fašizem, komunizem) ampak o temeljnih vrednotah. Tudi Made in Euope ker smo pač mi takrat imeli srečo in idealen splet okoliščin (oblast filozofa ni pravočasno ubila, bil je pismen in imeli smo tiskarne, populacija pa dovolj resursov da je o tem lahko razmišljala in delala revolucije). Svoboda duha je povzročila razsvetljenstvo in empiriko. Tehnološki napredek osvobojene sodelujoče družbe je omogočil primat nad drugimi in osvajalske vojne, predvsem pa doseg širjenja novih idej in proizvodnih načinov. Evropska iskra kolonializma je verjetno zaslužna za dvig kvalitete življenja celotnega človeštva – vsaj v materialnem in zdravstvenem pogledu.

Tisočletja vojn s kulminacijo v prejšnjem stoletju so nas izmučila in upam da naučila in spametovala. Zato so mirovništvo, ekologija in skupnost tako močne evropske vrednote.

Zunanja politika

Realpolitika je pragmatična, a brez vsebine. Realpolitika, ki bazira na konsenzu .

Imamo delo na lastnem dvorišču: zahodni balkan, rusija, UK

Razumem ponosne Britance, ki jim gre evrokratizem v nos.

Skupna obrambna politika.

Naredil bom vse, kar je v moji moči, da Evrope ne bo ugrabil bik, pa najsibodi ta iz zahoda, levanta, orienta ali mrzle tundre.  Če smo se v preteklosti zanašali na obrambo robatega kavboja, je čas da naša gospodična skladno z duhom časa emancipirano začne trenirati samoobrambo. Sodelovanje vseh članic pri obrambi Skupnosti v nekonvencionalni vojni, ki poteka prek nenadzorovanih migracij je prvi in nujni korak.

Leave a Comment