Pet 22.3.2019: Testdrive Hagazusse

Surfati sem začel pri 11 letih, ko so windsurfi prišli na naše morje. Jadrati pri 18-ih, resno jadrati pa avgusta 1989. Takrat sem dobil priložnost peljati yacht-delivery iz Portoroža preko Ibize v Benidorm. Prvič na odprtem morju. Izkušnja, ki me je zaznamovala za celo življenje.

Fast-forward v 5.junij 2005. Z Vanjo sva na splovitvi prve jadrnice Shipman 63. Japec Jakopin (arhitekt & proizvajalec) je družinski prijatelj, tako da sem kar nekaj o barki že vedel. A ko sva jo videla in preizkusila sem vedel, da je to moja navtična ljubezen. Njeni načrti so 7 let viseli v moji knjižnici. In vsaj enkrat tedensko sem zaspal od takrat do danes z mislijo na Shipmana.  Leta 2008 jo skoraj naročim, a ne bi šlo zlahka – potreben bi bil kredit – in sem previden in naročilo avgusta odpovem. Septembra svet v finančni krizi zdrkne s tečajev.

Želje preizkusiti jo na daljši progi so se mi uresničile leta 2013 ko s prijateljem, ki za gospoda *************-ja vzdržuje njegovega Shipmana 63 – Hagazusso – narediva transfer Monfalcone-Hercegnovi-Biograd. 5 dni na tej barki – ekstaza. Ljubezen postane še močnejša.

Septembra izvem, da se Hagazussa prodaja za zelo sprejemljivo ceno. Ker sem že odločen za prodajo podjetja in »penzijo« ter družinsko življenje postane globetrotter barka zelo aktualna. Tehtam med grajenjem svoje jadrnice ter nakupom Hagazusse – kar bi pomenilo bistven prihranek časa in denarja. Pa še rdeča je – Karinina najljubša barva.

Z Markotom sva ta dan dogovorjena za testno plovbo s Hagazusso. Želim preizkusiti, če zmorem opravljati z njo, če sem dovolj močan za jadra in špinakerje. Če bom lahko sedaj z zlomljenih hrbtom, potem bom z lahkoto jadral z njo. Ker je operacija pred vrati se že malo mudi. S Karin greva v Portorož in tam se nama priključi še Igor. Gremo jadrat, dan je prekrasen s šibkim vetrom.

Karin je jasno zmačkana in cel dan sedi kot kup nesreče. Slika svoje noge in štumfe ter jih objavlja na Instagramu.  Nobenega veselja nad še prej tako zaželeno družinsko pridobitvijo. Sedi v kokpitu in slika svoje noge ter se igra z Instagramom medtem ko mi jadramo. Ko jo Igor vpraša, kaj ji je, mu odvrne »mah, včeraj sva ga spet čist zasrale z Dašo, pa je Andrej jezen«.

Leave a Comment