Blog iz Dubaia

Torej… Dubai je veliko mesto. Ustvarjeno iz nič v puščavi. Danes sem na nekaj metrov opazoval šejka Rashida, ki je ta bližnjevzhodni čudež ustvaril. Zanimiv možak – daje vtis umirjenosti a hkrati vidiš, da se z njim ne gre šaliti. Med ogledom razstavnih prostorov se je zadrževal predvsem pri svojih ministrstvih, kjer so mu verjetno kazali zadnje dosežke. In zanimivo, ob njem množica ljudi in fotografov, ki jih niso prav posebaj preverjali. Presenetila me je tudi bližina saj med njim in množico ni bilo brisanega prostora ampak se je med njimi gibal. Videl sem le enega varnostnika, ki je nekega obiskovalca le rahlo odrinil, da je šejk lahko šel mimo. Zelo kultivirano, nobene vidne samopašnosti. Mislim da mi je gospod všeč :-).

Že ko sem dobil letalsko karto in zraven nje vizo, me je presenetil napis na papirju: “Dubai e-Government, powered by Datel”. In res, ko prideš v Dubai vidiš, da je e-vlada tu vseprisotna. Že takoj na letališču je celoten postopek imigracije elektroniziran. Ko se vsedeš v taksi namesto taksimetra najdeš 16:9 zaslonček kjer se ne prikazuje samo cene potovanja ampak tudi informacije o ulicah (integriran GPS). Plačevanje s kreditno kartico jim še ne gre ali pa ga voznik ni želel uporabiti. Malce jim še manjka do Pariza (tam taksiji sicer nimajo integriran GPS v sistem, imajo pa integracijo s kartičnimi sistemi) a ne dosti. Popolnoma informatizirano je njihovo zdravstveno ministrstvo, policija, … Zdi se mi, da so oni tisti, ki so izkoristili prednost majhne države in postali laboratorij za nove tehnologije – torej tisto, kar smo si v Sloveniji dolgo prizadevali a nikoli postali. Rudi (Bric) bi pulil lase ker je zelo jasno vidno, da je tu oblast progresivna in da očitno vsaj navzven nima težave s podporo infrastrukturnim podjetjem, tudi če te rešitve delajo tujci (Datel je mislim da nemški).

Sejem GITEX, ki se ponaša z nazivom največjega IT sejma v regiji je dobro organiziran. Slovenski razstavljalci smo imeli par zapletov s postavljalcem saj imava npr. z Matjažem (našim CSO) še vedno samo en stol in mizico, sprejemni pult pa se skoraj zruši ko se nasloniš nanj. Mogoče je JAPTI, ki organizira to našo predstavitev izbral prepoceni ponudnika. No ja, še dobro da sva prišla dan kasneje, saj so kolegi ki so bili tu včeraj, že pošteno besni od čakanja na pohištvo ter pleskarje. Ker so nama Emirati izgubili prospekte sva šla kupiti projektor (supersimpatični in kompaktni LG DLP z izredno svetilnostjo za 540€). Na brzino sem predelal par prezentacij o Datalab-u in jasno poudaril, da imamo edinstveno znanje, kako informatizirati SME-je. Prezentacija očitno deluje, saj so se kljub precej prazno izgledajočem razstavnem prostoru začeli ljudje ustavljati in sva imela nekaj zanimivih razgovorov z obiskovalci iz Kuwaita, Irana in Emiratov. SME je vroča tema tudi tu. Govoril s proizvajalcem skenerjev za vizitke, ki mi je rekel, da so prej prodajali do 50 skenerjev na mesec, sedaj ko pa so dali svoje produkte v supermarkete, jih prodajo po 200 na teden(!). Srbski pavilijon je na drugi strani. Precej lepše narejen kot naš (imajo celo cvetje). Nasploh so nam precej pomagali (priključeni na njihov internet, saj je wireless na sejmu neuporaben, na njihovem deluje celo VPN & lahko komuniciram po mailu). Z Matjažem so nama posodili celo stol, da lahko tole pišem. S čelne strani predvajajo splošne informacije o Srbiji (will become part of EU) ob obeh straneh pa podjetja. Pojutrišnjem pride njihova ministrica za gospodarstvo in ima predstavitev države in potencialov. Verjetno tudi če bi imeli vlado kaj takega v Sloveniji nismo sposobni – tu se spet vidi kako nas vsi prehitevajo!

A propos vlade: na letalu bral Delo. No ja, najprej bral Financial Times. Madžarska vlada se sestaja v nedeljo skupaj z eminentnimi finančniki in sprejema paket ukrepov za stabilizacijo bančnega sistema. Korea je sprejela davčne olajšave in finančne injekcije. Da o tem kar dela Brown v EU kjer je dobil podporo Sarkozy-ja, Merklove in Berlusconija za privatizacijo bank in influks svežega denarja niti ne govorimo. Pred nekaj dnevi sem v debati trdil, da nihče ne bo gledal v času krize na Maastrichtske kriterije in glej, članek spodaj “we shall not look to much into government deficits even if they go above 3% when they are used to stabilise the economy”. V Delu pa sem prebral da ima Tuerk sedaj kraljico, potem gre na Kitajsko (ali kam) in ko pride nazaj da bo podal mandatarstvo. O kakršnemkoli ukrepanju pri nas lahko le sanjamo. Kot da krize ne bi bilo je očitno spet bolj pomembno da se razdeli volilni plen: da se vse skupaj lahko sprevrže v tako katastrofo, da bodo politiki goreli na grmadah (če ljudje skapirajo, da so izgubili premoženje zaradi njih). Zadnjič je bil v Financah dober članek od Lovšeta s predlogi kaj je potrebno narediti pa je tudi ta nažalost šel v prazno. Me zanima, kaj bo jutri rekla Ljubljanska borza. Še dobro da smo tako zaprti in da nimamo vseh bank prodanih tujcem. Keynessejanstvo (pri nas pa Mencingerjanstvo) je vedno bolj cenjeno, Fridman in neoliberalci pa so precej potihnili. In spet se potrjuje teza, da verske vojne (sledenje doloečni doktrini ad absolutum) niso dobre ampak da mora biti svet mavričen in kombinacija različnih pogledov in idej.

Leave a Comment