Narcistična zloraba

Narcisizem… jasno da poznaš osnovni pomen te besede. Zgodba o narcisu, zaljubljenem v lastno podobo je sestavni del omike. Nisem pa vedel, da je to tudi oznaka za precej hudo duševno bolezen, katere žrtve so predvsem partnerji narcisov.

**** CENZURIRANO ****

Nato pa je Karin objavila na svojem IG Story-ju intervju Zvezdane Mlakar o narcisizmu, kjer je gostila Aleksandro Kocmut. Pogledal oddajo in takoj šel na internet brskat za več informacijami.

Res… Zakaj je družinsko nasilje protizakonito medtem ko za narcistično zlorabo zamahnemo z roko? Zakaj se, ko nekoga obdolžijo družinskega nasilja, vključi policija in CSD ter ga linča javno mnenje medtem ko za razkrinjanje narcisa kasiramo tožbe za razžalitev? Zakaj se lahko prosto (in medijsko vzpodbujano) pogovarjamo o družinskem nasilju s sočutjem do žrtev, le-tega pa pogosto ne premoremo za žrtve narcisistične zlorabe in jih prepogosto merimo skozi predsodke? Zakaj je sprejemljivo, da partnerja označimo kot nasilnega, ni pa sprejemljivo da ga označimo kot narcisa? Zakaj zbudimo sočutje v ljudeh, če si fizično zlorabljen medtem ko biti žrtev narcisa prinaša le prezir in privoščljivost “kaj pa si šel poročat manekenko”.

Težava je v tem, da narcis projecira sebe kot Žrtev in tebe kot Preganjalca. Narcisi so običajno pri tem izredno uspešni – nenazadnje so toliko časa vozili za nos vas, torej mora biti nekaj na tem. Narcisi sploh ne priznajo, ne sebi ne drugim, da to so. Še več, skozi svojo optiko vidijo lastna dejanja kot edino pravilna in razloge zadnje vseoproščujoče.  Beseda narcis dejansko obsega celoten spektrum obnašanja, ki pa mu je skupno to, da resnično žrtev pusti izolirano, osamljeno in preplašeno. Narcis točno ve, katere šibke točke izkoristiti za vpliv na žrtev, na to da jo bo pripravil do tega, da mu spet omogoča dotok tistega, po čemer narcis hlepi (denar, občudovanje, podrejenost,…).

Narcistična zloraba je travma, ki preplavi človekov sistem in sproži običajen bori se/beži/zmrzni/vdaj se odziv. Običajno sta zmrzni in vdaj se prva odviza žrtev v izkoriščevalskih narcističnih odnosih saj poizkušajo enostavno preživeti. Narcisu dajo tisto kar želi v upanju da se bo zloraba zmanjšala. In ker je narcis v svojih zahtevah v začetku zmeren, žrtev postopoma zapleta v mrežo.

Spodaj nekaj objav, ki so mi dale misliti in v katerih sem našel vzorce, ki so me prepričali. Nekaj sem jih objavil tudi na svojem IG profilu, ki ga počasi čistim vseh referenc na Karin. Dovolj smetenja…

Lastnosti narcisov

 

 

 

Nekaj narcisa je v vsakem človeku.Moda nam je vsem vsaj malo zanimiva, mar ne😉
Zato ne smemo enačiti nedolžnega, četudi pretiranega objavljanja na IG s patoloških narcisom ki uporablja in izrablja ljudi okoli sebe. Kje je razlika?

Koliko škode bo povzročil narcis ni toliko odvisno od njega samega – ko se enkat vživi v igrano vlogo je nemočen v vrtincu. Verjame sam sebi – svoji podobi (beri zgodbi).

Kot vsak bolnik se opre na svoje okolje. Do kam bo šel v svoji destrukciji torej najbolj determinirajo družina / prijatelji / svetovalci / prišepetovalci / … Bolj ko je hermetično to okolje, večji vpliv ima.

Če so le-ti sposobni kritične refleksije se narcisu lahko pomaga najti oporo in vsaj minimizirati škodo.
Če pa okolje narcisu prikimava ter mu s tem daje oder za njegovo dramo s tem le še pospešuje njegov propad in trpljenje vpletenih – prej kot slej samih sebe. Tudi oni namreč postanejo v do absurda prepeljanih zaključnih dejanjih le “props in the show”

#ocetje_si

Berem, se učim, razmišljam
Konec leta potegneš zaključke

Pa še eno spoznanje: narcisi bodo storili vse da zavlačujejo soočenje s svojimi dejanji.
Na dolgi rok je ogledalo narcisova smrt😢

 

Igranje žrtve

 

Žrtve to vemo…

Zakaj vi?

 

Checked.
Checked.
Checked.
Checked.
Checked.
Checked. & checked & checked & …
Checked.
Checked.
Checked.

#ocetje_si

Zdravljenje

 

Še en dober slidedeck od @narcabusecoach

#ocetje_si

Faza 3 pojasni zakaj še vedno nisem videl hčere. Ker ne obstajam…
Otrok je le njen. Kaj naj bi delal s tujcem?

A z vsakim takim dejanjem le sama potrjuje znano… Kmalu bo minilo 2 leti neprestanega atipičnega družinskega nasilja.

PS: sprašujem se pa že dolgo ne več. Ljubezen je bila maska, vloga v katero se je v začetku preveč vživela in jo igrala s tako strastjo kot danes igra žrtev.

#ocetje_si

O temle sem pisal v postu Nasilje okolice
Zaradi skupnih otrok to žal mnogokrat ni mogoče 🙁

Vzroki v otroštvu

 

Je pa moral bit hudo v otroštvu 😢

#ocetje_si

4 thoughts on “Narcistična zloraba”

 1. Andrej, hvala za vse te razlage in komentarje! Tudi sam se zdaj poglobil v te zadeve in spoznal svojo davno partnerico v pravi luči! K sreči zadeva ni trajala tako dolgo kot pri tebi in k sreči brez otrok, brez drog! Vzorec pa isti narcisizem! Sem bil pa kar precej časa emocionalno uničen…se nočem niti spominjat!

  še enkrat hvala!
  Andrej

  Reply
  • Uf. Imaš srečo…
   Z vsakim več ki se začne zavedati te s soc medii še potencirane kuge je bilo bolj vredno tvegati in javno pisati o teh zadevah.
   Hvala tebi za komentar!

   Reply
   • Andrej, glede na to, da je Karin gledala oddajo Zvezdane Mlakar misliš, da se začenja zavedat svoje motnje ali jo pripisuje tebi? Očitno tudi sama išče odgovore…kar je dobro…vprašanje pa ali to prizna navzven…

    Reply
    • Glede na njene objave, ki predstavljajo sicer redek a silno informativen uvid v stanje duha bi rekel, da jo tipično narcistični atribuciji pripisuje meni.
     Mislim da zavestno ne išče odgovorov. Njen napuh in ponos ji ne dovolita, še manj okolje v katerem živi. Zato pa toliko bolj razkriva podzavest v njenih objavah.
     Ključ do njihovega branja je negacija in reatribucija. Negacija: objavljen “počutim se dobro” beri kot nasprotje. Reatribucija: njene poste namenjene drugim beri kot poste ki jih podzavest namenja zavesti – poste njej zavestni sami. Bodi mirna. Pusti. Išči odpuščanja. Bodi milostna. Objave v popolnem nasprotju z dejanji.
     Žal je družina poznana, da NIKOLI ne prizna napake – in tako že leto in pol gledam vlak ki nenadzorovano drvi v prepad z najino hčerko na njem.

     Reply

Leave a Comment