Odziv na odprto pismo računovodij predsedniku vlade in ministrom glede izvajanja interventnega zakona

Objavljeno na https://damijan.org/2020/04/14/andrej-mertelj-datalab-odziv-na-odprto-pismo-marije-tomc-muc-predsedniku-vlade-in-ministrom-glede-izvajanja-interventnega-zakona/ kot odgovor na pisma računovodij (med drugim objavljeno na https://damijan.org/2020/04/13/prvega-vladnega-paketa-ukrepov-se-zaradi-birokratske-zapletenosti-in-nasprotujocih-pojasnil-ne-da-izvajati/)

 

Spoštovana ga. Tomc-Muc, člani Zbornice računovodskih servisov in drugi,

ki ste mi poslali javno pismo glede izvajanja predpisov in izplačila plač. Z napisanim se žal ne morem strinjati.

Mislim da je vlada, predvsem pa član njene posvetovalne skupine mag. Ivan Simič, bivši direktor Davčne uprave Slovenije in Davčne uprave Srbije, dobro predstavil zadeve. Prav tako je generalni direktor Fursa g. Peter Jenko na svoji tiskovni konferenci v torek, dne 7.2.2020 korektno predstavil ukrepe, navodila za izplačilo plač, obračun prispevkov in oddajo REK obrazcev. Če povzamem: plače se izplačujejo na način kot doslej, REK obrazcev se ne oddaja do 23.4.2020.. Neumestno je pričakovati, da bo država uspela v tako kratkem času pripraviti potrebne popravke na svojih portalih. Še razvijalci programske opreme imamo težave z spremembo programov v nekaj dneh, pa ne potrebujemo ne razpisov in imamo precej večje kapacitete. Zato je prekinitev delovanja oddajanja obrazcev z zaustavitvijo spletnega servisa dejansko najboljša rešitev v danih okoliščinah.

To vam pišem kot ponudnik poslovnih programov, katerega kolegi so zadnjih 10 dni delali dan in noč, da smo uspeli pripraviti programe.  Popravke programov smo v Datalab-u objavili 10.4. skupaj z navodili, vem da so takisto uspeli narediti tudi kolegi v Opalu in Vasco-tu, verjamem pa da tudi v SAOP-u. Verjetno lahko rečem, da je obračun in izplačilo plač za to mogoče že ta teden. S tem pa nase prevzemamo fronto pojasnil, saj se po tradiciji obračate na nas tako vi kot vaše stranke. Pogosto je namesto branja navodil ustaljena praksa »ah, bom raje poklical da mi pokažejo«. Žalostno zrem v prihajajoče dni, ko bodo moji kolegi na podpori tarča »pregorevanja telefonov« i. Ampak to je pač inžinirsko prekletsvo – naj nenazadnje prav razvijalci programske opreme ponavadi plačamo vse nejasnosti države in razvajenost uporabnikov. Upam, da boste razumevanje, ki ga pričakujete od navedenih v vašem pismu, vršili tudi računovodje sami.

Nihče nam ne bo plačal teh nadur – prav gotovo ne država, še manj vi – računovodje in uporabniki poslovne programske opreme – ki imate za zakonske skladnosti sklenjene pavšalne pogodbe v katerih rizik obsega in pogostnosti sprememb nosimo izključno razvijalci.

Vsi bi si želeli drugačne situacije. Vsi bi si želeli večje dostopnosti pojasnil. A mislim da nas v dani situaciji reši samo pragmatizem, preseganje gledanja v lastno skledo in potrpljenje. Popolnih rešitev ni, so pa znosne. In tu se z vami ne strinjam v obsojanju Vlade RS ali FURS-a.

Strinjam pa se z vami v nekaj stvareh – konfuznosti slovenskih zakonov in predpisov, skoraj že bolezenska težnja regulirati vsak najmanjši detajl, iz socializma podedovano nezaupanje deležnikov, odgovarjanja FURS (kar je splošen problem, ko morajo pogosto iracionalne ali suboptimalne politično všečne zakone formalizirati v zakonske in podzakonske akte) ter pogosto nepopolno obravnavo robnih pogojev.

Najbolj se pa strinjam pri ugotovljenih pomanjkljivostih sprejemanja zakonov. Za slednje sugeriramo že več kot 10 let da je najbolje, da bi pred njihovim sprejemom bila oblikovana mešana delovna skupina s predstavniki pristojnega ministrstva, FURS-a in informatikov Združenja za Informacijsko tehnologijo Slovenije. Primeri te, zelo uspešne prakse so na primer prijava in odjava zaposlenih z ekipo MJU ali pa elektronska oddaja obrazca eBOL. Absurdno je, da danes napadate vladno ekipo in še posebaj mag. Simiča, pod direktorstvom katerega smo se temu še najbolje približali, kasneje pa je ta dialog vedno bolj zamiral.

Prav tako smo Združenje računovodskih servisov, v imenu katerega pišete, že precejkrat pozivali da skupaj z informatiki, ki smo najbolj pod pritiskom nedefiniranih zakonov in predpisov, pogosto s prekratkimi roki uveljavljanja ali celo retrogardnih, pozivali na skupen javni poziv vladam,… Osebno sem celo nekajkrat predlagal bojkot ali ignoriranje nerazumnih rokov (zadnjikrat ob uvedbi »knjižnega DDV«) a smo od vas prepogosto dobil privatno podporo in javni molk – »da se ne bomo komu zamerili«.

Danes, v tej situaciji, ni prostora za prepire, polarizacijo, vsegliharstvo in parcialne interese. S takim odnosom NE BOMO PREŽIVELI!

Vaše pismo jemljem bolj kot spodbudo, znak spregledanja in nujnosti spremembe delovanja. Tu pa se pridružujem vašemu pozivu Vladi RS, da se taka interdisciplinarna skupina oblikuje čim prej, če je le mogoče kot delovna skupina Kriznega sveta. Verjamem tudi, da boste od sedaj naprej tudi javno stali za svojimi izjavami in kritikami. Prepričan sem, da se bodo v naslednjih mesecih oz. nekaj letih zakoni bistveno spreminjali in da bomo hitrih sprememb deležni še več, saj svet ne ozirajoč se na naše težave drvi naprej – ne nujno v smer, ki bi si jo kdorkoli želel. Verjamem, da je tako vam, računovodjem in davčnikom, kot tudi nam informatikom jasno, da bodo države ukrepe od nekje poplačati, kar pa pomeni le povišanje davčnega bremena in s tem povezane spremembe predpisov.

Andrej Mertelj,

Glavni izvršni direktor  Datalab d.d. ter dolgoletni predsednik Združenja za informacijsko tehnologijo pri GZS.

 

 

Leave a Comment