Pon 8.11.2021: V Sloveniji je nemogoče sankcionirati krivo izjavo ter drugi nauki

Danes sem dobil razsodbo v tožbi zoper Tadejo Kokalj (29).

Naj na kratko povzamem tožbeni zahtevek. Tadejo sem srečal trikrat v življenju. Najprej kot Karinino družico na najini poroki oktobra 2018. Nisva kaj preveč govorila, imel sem občutek da ji nisem najbolj ljub. Naslednjič sva se srečala septembra ’19 na Odprti kuhni. Ravno sem se vrnil v Ljubljano, željan kakršnihkoli novic o Karin in otroku. Stik je organizirala NS, moja sodelavka in prijateljica, ter Tadejina in Karinina večletna bestica, Ker sem bil tudi jaz na Odprti kuhni s hčerko in sosedom, sem priletel za nekaj minut. Debata je bila kratka: najbolj jo je motilo, ko sem ji povedal da razlog za pobeg ni moje nasilje ampak Karinin kokain v nosečnosti. Tretjič sem jo ponovno nepričakovano (zaradi Tadejinega prezgodnjega prihoda) srečal pri NS, ko sem slednji prinesel rože za RD decembra 2019.

Karin in družina so me želeli predstaviti kot nasilneža in narkomana. Nikoli nisem skrival, da po trojnem zlomu hrbtenice leta 2008, kadim travo kot dokaj uspešen analgetik. Vedeli so moji starši, vsi prijatelji, kolegi v službi, ter tudi vse bivše tašče in tasti (ki jih to v “zlatem obdobju” ni prav nič motilo, Franci Škufca je še celo zase nažical joint). Ampak kaj ko je medicinska uporaba dandanes običajna in prav nič škandal vzbujajoča. Torej me je potrebno obtožiti česa hujšega.

Konec novembra se na PP Kamnik pri podajanju izjav zvrsti celotna zdruščina. Po paktu med Karin in Majo obogatena še s prvo bivšo žlahto. V zahtevi za hišno preiskavo (10) Daša in Karin posežeta po svoji specialnosti in me obtožita, da naj bi ju jaz napeljal in silil v uživanje kokaina (yup, prav slišim vaš smeh ko berete tole). Starša od Škufce pričata, da naj bi pri meni videla kilograme trave na kuhinjski mizi, bratu naj bi na poroki ponujal kokain (khm, mislim da bi moral pogledati bolj po Škufčevem delu svatov). Izjavo pa poda tudi Tadeja: izpove, da naj bi ji septembra povedal da “Dnevno uživam Extasy zaradi bolečin v hrbtu”. Sinhrono poda pri istem policistu na PP Kamnik ovadbo za droge in zahtevo za hišno preiskavo (11) Maja (katere mož potem “pade” na hišni preiskavi z 200g belega – karma?) in njena sestra. Policist ovadbi združi. Na srečo nalog za hišno preiskavo preiskovalna sodnica zavrne in nama s starejšo hčerko s tem prihrani izredno neprijeten incident ob 0530 zjutraj. Obvestilo o zacrženju preiskave dobim za 50-ti rojstni dan.

Skladno z doktrino te borbe sem se odločil, da te krive ovadbe in laganja na policiji ne spregledam kar tako. Celo več, lahko jih izkoristim za pridobivanje informacij in dokazov, ki bodo koristili v drugih postopkih, saj gre za evidentno dogovarjanje in usklajeno delovanje zoper mene. In kot tretje, poglejmo katere opcije obrambe so možne in smiselne za nas ocetje.si.

Za prvo tarčo si izberem Tadejo. Zakaj? Preprosto, ker je njena laž najlažje dokazljiva:

  • ekstazi, ki krči mišice in spodbuja k gibanju se ne jemlje za lajšanje bolečin v hrbtu. Trapasta izjava do konca.
  • na vseh najinih srečanjih sem imel priče
  • srečal sem jo 3x v življenju, zakaj bi ji šel kaj takega govoriti?
  • prijateljici NS je priznala, da jo je k obisku policije in taki izpovedbi nagovorila Karin

Nauk #1: Narcis se bo za obrambo svojih interesov posluževal tudi protipravnih dejanj. Verjetno to ni prav presenetljivo, je pa ena od splošnih značilnosti narcisizma. Najpogosteje pa jih ne bo izvajal sam ampak preko t.i. “flying monkey”, največkrat družinski člani in bližnji prijatelji.

Kot se spodobi, gospe najprej 10.2.2020 pošljem prijazen e-mail:
Spoštovana ga. Kokalj,
Vaš naslov in email sem dobil iz seznama vabljenih na poroko.

Pišem vam ker verjamem da ste bili zavedeni v krivo pričanje in lažno podajanje izjav.
Iz Pobude za hišno in osebno preiskavo, podano s strani PP Kamnik dne 18.12.2019 izhaja sledeča vaša izjava:

Izjava je očitno neresnična in izmišljena za potrebe postopka. Ker verjamem, da ste bili v to kaznivo dejanje zapeljani in ste ga izvršili z najboljšimi nameni in po navodilih prijateljice Karin Škufca vas zato pozivam, da svojo napako popravite. Predlagam vam, da mi do srede, 12.2.2020 posredujete svojo izjavo v kateri opišete, kako je do vaše izjave prišlo, da ste bili k njej nagovorjeni, ter da poveste po pravici, da me niste nikoli slišali izjaviti navedenega. To izjavo potem prosim overite pri notarju in mi jo pošljite do 15.2.2020.

V kolikor navedene izjave ne dobim do roka bom žal proti vam prisiljen sprožiti ustrezne kazenske postopke ter povabiti priče, ki bodo negirale vaše izjave.

Lep pozdrav,
Andrej Mertelj

Odogovora ne dobim, zato moji odvetniki 9.4.2020 na PP Kamnik vložijo kazensko ovadbo za krivo izpovedbo po 1. in 3. odstavku 284. KZ-1. Dne 14.5.2020 Okrožno državno tožilstvo zavrže ovadbo “ker  naznanjeno dejanje ni dejanje, za katero se storilece preganja po uradni dolžnosti” in me v pravnem poduku napoti, da naj sam vložim pregon.

Nauk #2: v Sloveniji lahko policiji poveš kakršnokoli pravljico želiš, pa te tožilec te ne bo preganjal po uradni dolžnosti! Očitno gre za sistemsko pomanjkljivost, ki skupaj z nepreganjanjem krivega izpovedovanja (pričanja) na sodiščih zagotovo nosi velik doprinos neučinkovitosti in slabi podobi slovenskega pravosodja. Ampak o tem enkrat drugič…

Ker sem tak razplet predvideval, verjetnost da uspem s pregonom kot posameznik pa je bila po zavrnitvi na Državnem tožilstvu praktično nikakršna, sem se odločil, da ob kazenski izkoristim tudi civilno pravo, ter poizkušam od Tadeje za to njeno izjavo in posledično hude psihične pritiske dobim odškodnino. Zato so moji odvetniki 16.4.2020 proti Tadeji vložili še odškodninsko tožbo, v kateri smo jo terjali za preklic izjave ter simbolično odškodnino 1.000€ za blatenje ter 1.000€ za prestane psihične bolečine.

Ob raziskovanju materiala za tožbo (navedba zaposlitve) pa sem pogledal tudi Tadejin LinkedIn in videl, da je zaposlena v SKB banki kot AMLO (anti money laundering officer). Torej oseba posebnega zaupanja, zaposlena na oddelku za preprečevanje pranja denarja. Halo? Še enkrat – HALO????? Da gre bankir podajat lažne izjave na policijo, zato ker ga je tako prosila prijateljica???? Za burek, takorekoč… Integriteta? Bognampomagaj kam smo prišli. Oseba s takim vrednostnim sistemom na takem položaju? Logično:

Nauk #3: ob takih slovenskih  preprečevalcih pranja denarja in bankirjih milijardne transakcije in Miki Miške več ne presenetijo. 

in hkrati še…

Nauk #4: narcisi bodo žrtvovali kogarkoli (prijatelje, družino, …) za dosego svojih ciljev. Zanje smo vsi le kmetje na šahovnici 🙁

Obrambo prevzame dobro poznana Barbka. Tole pa kar naenkrat postane še boljše, saj je verjetnost, da bomo dobro izpolnili drugi cilj teh tožb, naenkrat postala precej večja. V pripravljalnih vlogah nastavi obrambo v smeri zanikanja, da je Tadeja kadarkoli tako izjavo dala. Ter na dolgo in široko pojasnjuje svojo tezo. Na prvi narok zato sodnica povabi policista. Ki pač pove, da je to standardna procedura zbiranja izjav, da mu je Tadejo kot pričo navedla Karin, da je Tadejo povabil in se je odzvala, da je bila Tadeja opozorjena na dolžnost resnične izpovedbe, da je zapisal tako kot je povzel, ne ve pa če je uporabljala točno iste besede. Precej naporno pričanje, saj je Barbka stalno skakala v besedo, prevračala trditve in stalno poizkušala dokazati nekaj, kar preostali udeleženci nismo ravno najbolje razumeli. Videč da ta pot ne vodi nikamor, Barbka spremeni taktiko in bi na naslednjem naroku dokazovala, da je bilo moje uživanje drog splošno znana zadeva ter da zato nimam vzroka, da bi zahteval odškodnino. Za priče navede Karin, Klemena, Matejo in Francija Škufco, Dašo Podržaj, Majo in Ano Kladivar in TM.  Smeje se mi od učes do ušes. Najtežja stvar, v vseh mojih postopkih, je dokazovanje usklajenega delovanja in združevanja v kriminalno druščino. Sedaj pa je Barbka povabila vso kompanijo in jih izpostavila navzkrižnemu zasliševanju. Ne moreš verjet!!!!!

Drugi narok si zasluži poseben post. Preprosto zato, ker se je toliko dogajalo. Barbka je po svoji tradiciji spet zamudila 15 minut in potem celo obravnavo živčno prekladala liste, se praskala, neprestano smrkala ter jasno fasala nekaj opominov. Naša stran je dobila mnogo več, kot smo pa upali. Najprej nobenega bistvenega dokaza, ki bi ovrgel našo tožbo. A bonbonček so bila pričanja o tem kdo je koga klical in prosil za pričanje, kdaj in kako pogosto so se sestajali, … Vmes smo imeli še komične vložke: Barbkino iskanje PCT potrdila (ga ni), popolna amnezija TM, Dašino pričanje o njunih intimnih slikah s Karin, katerih objave se obe tako bojita in naj bi jih imel jaz in še…

Rezultat prispe 8.11.21…

Sodba Kokalj

Verjetno se z  z odvetnico na sodbo ne bova pritožila. Možnosti za uspeh so premajhne, največji problem pa predstavlja kako točno specificiriati koliko od vseh psihičnih bolečin, neprespanih noči in 19 shujšanih kilogramov je prispevala Tadeja pomoč Karin & Co. pri izvajanju psihičnega pritiska in izsiljevanju. Throwing good money after the bad… pač, takle ‘mamo. Moram ugotoviti, da je tudi za najbolj očitne laži težko najti pravico…

Nauk #5: ker gre običajno za več storilcev je v takih tožbah nemogoče razmejiti krivdo in tako dobiti odškodnino.

V Sloveniji torej lahko greš na Policijo, natveziš tono laži, uničiš (del) življenja človeku, mu povzročiš precejšnje stroške za obrambo – pa nobenemu nič.

Koliko pa me je ta lekcija stala? Cca 4,500€ mojih odvetniških stroškov, 2026€ stroškov nasprotne strani ter mislim da 150€ sodne takse. V bistvu poceni usability analiza slovenskega pravnega sistema. Ter dobra investicija v uporabne dokaze za naprej.

Leave a Comment