Zakaj mislim, da lahko objavljam (o) in komentiram Karin?

Včerajšnji post ob odstranjanju cenzuriranih zapisov verjetno terja pojasnitev, zakaj sem prepričan, da lahko tako zakonsko kot moralno  komentiram njene objave na Instagramu in drugje.

Preprosto: Karin je absolutna javna osebnost…

Kaj to pomeni? Ko se “navaden” človek znajde v medijih, je v sodni terminologiji označen kot relativna javna osebnost. V javnosti se je pojavil zapis v povezavi z neko zadevo, ki je bila v javnem interesu in se zato lahko objavlja in navaja. Na vseh drugih področjih pa ta oseba lahko upravičeno pričakuje spoštovanje svoje zasebnosti. Ker je bil na nek način “zvlečen pod žaromete” za avtorje/medije veljajo bistveno strožji kriteriji spoštovanja le-te.

Absolutna javna oseba pa je nekdo, ki se prostovoljno in z določenim namenom izpostavlja v medijih. Politiki, estradniki, zvezdniki resničnostnih šovov, spletni vplivneži, … Vsi ti imajo z mediji narejeno kupčijo: slava za zasebnost. Ker se javnosti postavljajo kot vzorniki, ima javnost večjo pravico vedeti več o tem vzoru.

Karin je živela kariero manekenke in se je rada izpostavljala ter sodelovala z mediji. Prostovoljno in z namenom. Sedaj se poizkuša kot Instagram vplivnica s promocijo izdelkov in storitev ter zato pridobi honorar ali popust. S svojim “imenom in prepoznavnostjo” pa tudi rada podpre kak dobrodelen dogodek ali projekt. Kot “woke”, “girl power” in “self-love” vplivnica širi poduhovljene misli in želi predstavljati podobo razmišljajoče, trpeče matere, ki se ji godi krivica in nasilje. Njene objave povzemajo (predvsem rumeni) mediji. Javno pranje najinega perila pa ji očitno ne škodi, saj se je število njenih sledilcev v tem času skoraj podvojilo. Če gledamo s stališča monetizacije, se ji je javno pranje najinega perila zelo splačalo.

Dodaten kriterij presojanja je še stopnja razkrivanja intime. Slika paparazza iz plaže se presoja strožje kot voljno poziranje v Playboyu. Poleg razkrivanja golega telesa pa je tu še formiranje javne podobe z intervjuji. Voljno tudi igra quid-pro-quo z rumenimi mediji, za katere navdušeno pozira na družabnih dogodkih (in zraven vleče še mene, ki sem se celo življenje izogibal rdečih preprog). Nenazadnje je poskrbela tudi, da so mediji pisali o najini poroki: ker je obljubila, da ona ne bo objavljala slik, je to funkcijo opravila Daša Podržaj in jasno je bil odziv medijev primeren.

Presenetljivo stopnjo voljnosti razkrivanja pa nam kaže dejstvo, da iz medijev lahko celo analiziramo njeno ljubezensko življenje in pogoste menjave partnerjev: Rok Benkovič  jul 2005, nato Miha LobodaJan Plestenjak jul 2010, Jakob Kapus apr 2011, Oren Arluck jan 2014, Dimitrij Miklič dec 2014, ter  jaz  od nov 2017 do julija 2019.  Vzorec celo (verjetno nenamerno) kaže, da je “življenska doba” zveze z njo 16-28 mesecev. O tem, kdo bo novi “sanjski moški” (beri narcistični dobavitelj), pa verjamem, da bomo obveščeni iz njenega profila in kmalu za tem tudi iz rumenega tiska :-). Kar se Janezek (ups Micka) nauči…

Mislim da gornji argumenti zdržijo pravno presojo moje trditve, da je Karin absolutna javna osebnost.

…jaz pa se transformiram iz relativne v absolutno.

V času, ko me je začela po mediji obtoževati, sem bil jaz relativna javna osebnost. O moji intimi se ni pisalo, vse moje pojavnosti v medijih so bile vezane bodisi na moje podjetništvo, družbeno delovanje ali filantropijo.

Ko pa sem na blogu na očitke začel javno odgovarjati se je moj status spremenil v absolutno javno osebnost. Na žalost. A če je to potrebno, da se začnemo bolj zavedati problematike očetov v evropski, demokranitčni, humanistični, (vstavi priljubljene pridevnike tukaj) R Sloveniji – je to cena, ki sem jo pripravljen plačati!

Vpletene pa so še druge absolutno javne osebnosti…

Predvsem Karinine prijateljice, zelo znane iz rumenih medijev in ki jim do sedaj bistvene pozornosti še nismo posvečali. Z novimi preobrati v pričanjih pa se mi zdi, da bo Karin razkrivala še marsikatero podrobnost vpletenih starlet, vplivnic in celo nadebudnih političark v najino skupno življenje.

…v relativno pa se spremeni tudi Mateja

ki me je, poleg stalnega klevetanja v svojem krogu znancev, napadla celo v medijih. Da s tem pod žaromete javnosti spravi tudi celotno svojo družino verjetno ni pomislila. Senčna plat resničnostnih zvezdnikov, bivša tašča!
Nauk, ki se ga žal v vaši hiši v zadnjih 50+ letih niste naučili, kljub temu velja: ne delaj drugemu, kar ne želiš, da se zgodi tebi!

Skratka… v čem je problem?

Kaj pa moralni razlogi? Sem jih pa pojasnil tule…

 

Leave a Comment